Mai sunt cateva zeci de ore pana la startul unui spectacol sportiv fabulos, asa cum se anunta acest Campionat Mondial de Handbal Masculin din Suedia (13-30 ianuarie 2011), iar antrenorul tricolorilor – Vasile Stanga, a radiografiat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru eurohandbal.ro, acesta campanie pe care Romania o face in Scandinavia.

Despre adversari sau unde se situeaza Romania la masculin in momentul de fata in handbalul mondial, dar si despre tactica pe care o abordam si care sunt micile detalii – aveti toate informatiile necesare, cu amabiilitatea selectionerului nostru

Site: Cum stam cu datele culese despre adversarii nostrii si despre Serbia in mod special – pentru ca inspre ea se indreapta gandurile noastre, in principal?

Vasile Stanga: I-am urmarit pe sarbi, am cules date despre ei. Au jucatori buni, in special Marko Vujin – un stangaci de mare valoare, ce a fost transferat de la Vezsprem de catre THW Kiel cu 1,5 milioane de euro, una dintre cele mai mari sume platite pentru un transfer in handbalul mondial. Dar in rest putem spune ca este o echipa abordabila. Chiar si Danemarca este intr-o schimbare de generatie…Insa, totul depinde de noi, de momentul si forma in care vom fi  acolo, la competitie!

Site: “Micile detalii conteaza!” are un obicei antrenorul Voina de la fete sa spuna despre handbalul din ziua de azi! Care sunt ele la nationala masculina?

Vasile Stanga: In primul rand trebuie sa avem o unitate de grup foarte stransa, sa fim o echipa! Aceste lucruri conteaza enorm de mult cand te duci la un Campionat Mondial plecand cu sansa a doua. Mergem increzatori! Nu avem nimic de pierdut, ne ducem sa ne jucam sansa!

Site: Programul la acest turneu final pentru Romania, vi se pare ca ne avantajeaza, daca ne gandim ca vom infrunta principalul adversar pentru Main Round – Serbia, in ultima partida din grupe?

Vasile Stanga: Nu stiu daca ne avantajeaza. Va fi foarte greu. Stiti cum e, primul meci cu Croatia, care nu are nevoie de prezentari, apoi cu Danemarca – sunt 2 partide dificile, insa intram in competitie la un CM!!

Site: Echipa nationala de baieti este intotdeauna fortuita sa isi petreaca o mare parte din sarbatorile de iarna, in cantonamente – pentru ca in luna ianuarie sunt intotdeauna partidele de la masculin. Simt jucatorii ca trebuie sa obtina mai mult, daca tot fac astfel de sacrificii?

Vasile Stanga: Sportivii nostrii au facut destule sacrificii inainte de mondiale. Au stat mai mult decat de obicei in cantonament, insa asa e viata de sportiv si nu au ce face! Totusi sarbatorile le-au facut in familie, chiar daca au stat peste o luna si o saptamana impreuna in pregatire centralizata.

Site: Despre tactica care o abordam, care sa ne aduca cartea castigatoare si atingerea obiectivului – ce ne puteti spune?

Vasile Stanga: Primul lucru si cel mai important – este apararea! Iar pentru acest lucru le-am cerut baietilor – in mod special, o atentie sporita pentru replierea in aparare. Daca avem o aparare bine pusa la punct – una buna, in general, eu zic ca avem sanse sa ne calificam.

Site: Misiunea dv. este una mai de lunga durata – calificarea la JO Londra 2012. Ce ar trebui sa facem ca sa indeplinim acest obiectiv?

Vasile Stanga: Obiectivul ca sa fie realizabil, ar trebui ca un prim pas sa il facem de la acest mondial – si sa intram in primele 12 echipe din lume! Astfel am avea un culoar bun pentru calificare la Olimpiada. Romania ar evita aproape in mod sigur, fortele mondiale in calificari, devenind cap de serie la tragerea la sorti.

Site: Cum vedeti handbalul romanesc in comparatie cu al echipelor cu care ne batem la acest CM?

Vasile Stanga: Asa suntem noi romanii…Vrem mai mult, acum dupa ce ne-am calificat la acest turneu final! Primul lucru pe care l-am obtinut, a fost aceasta calificare – un lucru fantastic. Acuma, va dati seama…ca aceasta generatie este una destul de tanara, si cred ca va atinge capacitatea maxima peste 2-3 ani, cand cine stie – se poate obtine o performanta mai deosebita, majora! Insa deocamdata cred ca suntem undeva intre handbalul de clasa si esalonul doi – cam pe acolo cred personal ca ne situam!

Site: Putina lume stie ca ne pregatim studierea adversarilor cu un specialist video chiar pentru jocul de handbal. Cum sunt informatiile culese de dl Cheregi?

Vasile Stanga: Dansul este de mare ajutor. A stat pe satelit si a cules toate datele despre turneele din Danemarca, si meciurile Croatiei de la turneul din Franta, dar si partidele Serbiei – si ne va pune la dispozitie toate datele necesare, despre acestia!