Primul meci tare la CM pentru Romania este prevazut ca fiind cel cu Ungaria. Eurohandbal aduce în continuare stiri despre adversarul nostru din prima faza a grupelor.

Echipa Ungariei are misiune grea, in opinia oficialilor maghiari, la cel mai important eveniment handbalistic din acest an, mai ales ca face parte dintr-o grupa foarte grea si are si doua jucatoare de baza lipsa. Singura circumstanta atenuanta este, în opinia lor ca primul meci se disputa cu Tunisia.

Doi experti in handbal, Kokeny Bea si Mocsai Lajos analizeaza situatia:

”Speram sa fim acolo printre primii trei din grupa noastra, dar acum va fi mai greu ca si altadata” – spune Kokeny Bea, medaliata cu argint la J.O. ”Dupa parerea mea, daca ajungem in primii 8 , este o realizare. Dar nu trebuie sa ne gandim doar la clasament (!!! ), daca fetele vor face totul pentru succes, eu voi fi multumita.” completează aceasta.

Echipa are doua absente mari. Prima este Gorbicz Anita, care, de 5-6 ani este o jucatoare de baza a echipei si care, si in momentul de fata este coordonatorul (centrul) cel mai bun al lumii, spun oficialii din tara vecina. Probabil nici ne se poate inlocui, dar se poate spera ca Szucsanszki Zita si Kovacsis Aniko sa fie adevarate profesioniste la C.M. din China. In orice caz, interii vor trebui  sa-si ia responsabilitatea de a arunca mai mult la si in poarta.

Celalalt punct sensibil  este absenta portarului Palinger Katalin-si dupa parerea lui Kokeny Bea – in poarta, problemele sunt si mai mari dacat in centru. Este de asteptat ca Herr Orsolya sa stea mai mult in poarta, dar este adevarat ca nici una dintre portarite nu au avut prea multe sanse de afirmare, in umbra lui Palinger, motiv pentru care nu au experienta.

Celelalte posturi sunt destul de stabile. Oficialii amintesc extrema stanga, care se prezinta foarte bine. Pe postul de inter dreapta, va incepe Tomori Zsuzsanna, si dupa parerea mea cea mai buna alegere – spune Mocsai Lajos Extrema dreapta este mai ‘’slaba’’(!), şi acelasi lucru putem spune despre pivoti. Pe plan mondial, talia ideala pentru un pivot este: 185 cm inaltime si 75 kg, dar să fie jucatoare motrice, mobile. Echipa Ungariei nu va putea excela la acest capitol. Nu s-a pus destul accent pe jocul pivotilor, care poate garanta succesul.

“Echipa favorita pentru aur cred ca este Norvegia, de ani buni are un cuvant de spus in handbalul feminin. Cu toate ca multe nume importante lipsesc, m-as mira daca nu ar castiga. Si, fiindca Mondialele se desfasoara in Asia, ma astept ca si echipa gazda, China si Coreea de Sud sa fie printre primele 8. Rusia cred ca va fi printre primele patru, cu toate ca din garda de medaliate cu argint de la J.O. multe nu vor fi prezente in China. Si echipa Romaniei are trupa buna, dar de obicei nu-si arata adevarata valoare si pierd in meciuri “usoare”- spune Kokeny.

“Am reusit sa facem ultimele retusuri, inainte de C.M”-declara scurt antrenoarea Ungariei- Matefi Eszter. ”La sfarsit de noiembrie am avut Cupa Pannon, unde am jucat cu 3 echipe, avand stiluri diferite de joc, si a fost o pregatire completa. Desigur, atarna mult in balanta absenta celor 2 jucatoare importante: Gorbicz-accidentata, nu s-a putut restabili, iar Palinger a dat semnale mai demult, ca dupa trei J.O, trebuie sa faca o pauza. Dar, punand astea la o parte, si eu si fetele asteptam cu nerabdare acest Campionat Mondial”.

Corespondent: Oana-Szasz Ilona

SURSA: www.hvg.hu

http://hvg.hu/print/20091127_noi_kezilabda_vb_magyar_valogatott.aspx