TOTUL DESPRE DANEMARCA – una din tarile organizatoare ale C.E. Handbal feminin 2010, e gazda Romaniei, din 7 si cu totii ne dorim pana in 19!
ROMANIA VA JUCA IN RUNDA PRELIMINARA A TURNEULUI FINAL, DAR IN MOD NORMAL SI IN FAZA A DOUA A GRUPELOR COMPETITIEI, DOAR8 IN DANEMARCA, MUTANDU-SE DE LA AALBORG LA HERNING, CHIAR DACA EUROPEANUL ESTE GAZDUIT IMPREUNA CU NORVEGIA.
Etimologia cuvântului Danemarca (daneză Danmark) este nesigură, existând puține surse, iar experții având două interpretări asupra numelui. Ambele susțin că terminația -mark înseamnă pădure virgină (teritoriu nelocuit).
Cuvântul pare a proveni din cuvântul german/francez Danemark, unul dintre marșurile organizate de Charlemagne în jurul anului 800 în partea sudică a insulei Iutlanda.
Danemarca (daneză Danmark) sau Regatul Danemarcei (Kongeriget Danmark) este din punct de vedere geografic cea mai mică și cea mai sudică țară a Europei de Nord, și de asemenea cea mai veche. Aflată la nord de Germania (singurul vecin terestru), la sud-vest de Suedia, și la sud de Norvegia, se află la 56°00′00″N 10°00′00″E / 56, 10 în Scandinavia aflată în Europa de Nord, dar nu în Peninsula Scandinavă. Danemarca se află la limita dintre Marea Baltică și Marea Nordului, și e formată dintr-o peninsulă numită Iutlanda (Jylland) legată de Germania de nord, insulele Funen (Fyn), Zealand (Sjælland), Bornholm (Bornholm) și numeroase insule mai mici, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez.
Danemarca este o monarhie constituțională și face parte din Uniunea Europeană. Groenlanda și Insulele Faroe sunt teritorii daneze autonome.
Geografie
Danemarca este constituită din peninsula Iutlanda (Jylland) și 443 insule care au primit nume. Dintre acestea, 76 nu sunt locuite. Cele mai mari insule sunt Zealand (Sjælland) și Funen (Fyn). Insula Bornholm se află mai la est de restul țării, în Marea Baltică. Multe dintre insulele mai mari sunt legate prin poduri; Podul Oresund leagă Zealand de Suedia, Marele pod al centurii leagă Funen de Zealand, și Micul pod al centurii leagă Iutlanda de Funen. Feriboturile fac legătura cu insulele mai mici.
Țara este în cea mai mare parte plată, cu mici zone înalte, cel mai înalt punct natural fiind Møllehøj, la 170,86 de metri. Alte dealuri în aceași zonă, la sud-est de Århus sunt Yding Skovhøj cu 170,86 metri înălțime și Ejer Bavnehøj cu 170,77 metri. Suprafața apelor interne este de 210 km² (Danemarca de Est), respectiv 490 km² (Danemarca de Vest).
Climatul este temperat, cu ierni blânde și veri răcoroase. Iernile nu sunt deosebit de friguroase, având temperaturi medii în jur de 0,5 °C, iar verile sunt răcoroase, cu medii de 16 °C. Vântul suflă foarte des, fiind mai puternic pe timpul iernii și mai slab vara. Danemarca are, în medie, 170 de zile ploioase pe an, cele mai puternice ploi apărând în lunile septembrie, octombrie și noiembrie.
Orașele principale sunt capitala Copenhaga (pe Zealand), Aarhus, Aalborg (în Iutlanda) și Odense (pe Funen)
Subdiviziunile Danemarcei
Pentru detalii, vezi: subdiviziunile Danemarcei.
Danemarca este împărțită în 5 regiuni (daneză regioner, singular: region) și 98 de comune. Regiunile au fost create în 1 ianuarie, 2007 ca parte a Reformei Municipale Daneze, pentru a înlocui organizarea tradițională a țării în 13 amtere și 270 kommuner (echivalentul comunelor).
Insulele Feroe și Groenlanda sunt, de asemenea, parte a Regatului Danemarcei, dar sunt regiuni autonome care se auto-guvernează.
Cultură
Probabil cel mai faimos danez este de fapt un personaj literar englez: Hamlet, personajul piesei cu același nume de William Shakespeare, al cărui decor este castelul real Kronborg în Helsingør, la nord de Copenhaga. Un alt danez binecunoscut este Hans Christian Andersen, cunoscut în Danemarca drept H. C. Andersen, un autor cunoscut mai ales pentru poveștile sale pentru copii, precum Noile straie ale împăratului, Mica sirenă, și Rățușca cea urâtă.
Patrimoniu mondial
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Danemarca:
- Vestigiile istorice de la Jelling (1994)
- Catedrala din Roskilde (1995)
- Castelul Kronborg din Helsingør (2000)
- Fiordul glaciar de la Ilulissat (2004)
Politică
Pentru detalii, vezi: politica Danemarcei.
Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. În 1849 a devenit o monarhie constituțională odată cu adoptarea unei noi constituții. Monarhul este șeful formal al statului, un rol mai mult ceremonial, deoarece puterea executivă, exercitată de monarh, este exercitată prin cabinetul de miniștri, primul ministru fiind primul între egali (primus inter pares). Puterea legislativă este deținută atât de monarh cât și de Parlamentul danez, cunoscut sub numele de Folketinget, care este constituit din (nu mai mult de) 179 de membri. Puterea judecătorească este deținută de Curtea daneză.
Din istoria modernă
În urma înfrângerii Germaniei, Danemarcei i s-a oferit de către puterile de la Versailles returnarea provinciilor Schleswig-Holstein. Temându-de de atitudinea revanșardă germană, Danemarca a refuzat Holstein și a insistat asupra organizării unui plebiscit în ceea ce privește returnarea provinciei Schleswig. În 1920, în urma plebiscitului, Schleswigul de nord a reintrat în componența Danemarcei.
În ciuda continuei neutralități, Danemarca a fost invadată de Germania (Operațiunea Weserübung), pe 9 aprilie, 1940. Deși i s-a acordat inițial autonomie (până în 1943 din cauza unei foarte active mișcări de rezistență), Danemarca a rămas ocupată militar de-a lungul întregului război. Danezii au avut o puternică simpatie pentru cauza aliată; 1900 de ofițeri de poliție danezi au fost arestați de către Gestapo și trimiși, sub pază, pentru a fi deținuți la Buchenwald. După război, Danemarca a devenit unul dintre membrii fondatori ai NATO și, în 1973, s-a alăturat Comunității Economice Europene (mai târziu, Uniunea Europeană).