GIGANTIUM ARENA - Aalborg (DAN)

TOTUL DESPRE AALBORG – AL PATRULEA ORAS CA MARIME DIN DANEMARCA, GAZDA ROMANIEI PENTRU PRIMELE 3 PARTIDE LA TURNEUL FINAL AL CE DAN/NOR 10. Ca o curiozitate, Aalborg este infratit cu orasul  romanesc  – Tulcea!

Aalborg sau Ålborg (in pronunţie daneza) este un oraş industrial danez şi universitar din Iutlanda de Nord. Populaţia sa, din 2010, este de 197,426, ceea ce-l face al patrulea oraș din ţară după Copenhaga, Aarhus, şi Odense. Cele mai vechi aşezări datează din jurul anului 700. Locaţia sa pe Limfjord a făcut sa fie un important port în timpul Evului Mediu, şi un centru industrial mai târziu. Astăzi, oraşul este în tranziţie de la o clasa muncitoare fiind un oras industrial la una bazată pe cunoaştere. chiar daca va organiza meciurile nationalei tari gazda Danemarca se pare ca promovarea evbenimentului in oras nu este una deosebita, cel putin pana miercuri! Doar un banner publicitar, explica de fapt “raceala” poporului danez, acestia nepunand foarte mult suflet, in activitatiile de acest gen.

Clima

Verile în Aalborg, au temperaturi medii ridicate de aproximativ 20°C (68°F), iar cele minime de 12°C (54°F), dar temperaturile uneori depăşesc 25°C (77°F) şi valuri de căldură ocazionale sunt frecvente în timpul verii. Iernile au de obicei temperaturi de -3  –  2 ° C (27-36 ° F), scăzând rar sub -10 ° C (14,0 ° F).

Distante

Aalborg este plasat la 120 km nord de la Aarhus, 82 km nord de Randers şi 50 km nord de Hobro. Aalborg este la 50 km sud de Hjørring, 63 km sud vest de Frederikshavn şi 90 km est de Thisted. Este la 414 km (prin Link Belt ) de Copenhaga și la 450 km de Hamburg, în Germania. La Gothenburg în Suedia este distanța (prin feribot Frederikshavn-Göteborg)de 150 km.Până  la Oslo, în Norvegia, sunt 363 km (luând feribotul Frederikshavn-Oslo).

Transport

Pe partea de nord a Strâmtorii Limfjord, este orașul Nørresundby, care este conectat la Aalborg printr-un pod rutier – Limfjordsbroen, și unul de cale ferată, Jernbanebroen, precum şi un tunel de autostradă care rulează sub Limfjordstunnelen Limfjord.

Transport public

Oraşul are o gara principală Aalborg Banegård, aproape de JF Kennedy-Square. Alte stații în Aalborg sunt Skalborg Station, Aalborg Vestby Station şi Lindholm Station.Centrul oraşului, precum şi zona urbană este deservită de autobuze ce au curse regulate. Aalborg Aeroportul este situat la 6 kilometri de centrul oraşului.

Soseaua europeană E45, care merge de la Finlanda către Italia, trece prin Aalborg, şi prin intermediul Limfjordstunellen sub Limfjord în Aalborg.

Transportul aerian

Aalborg Aeroportul este aeroportul local cu 20 de rute către destinaţii europene.

Aalborg Air Base-o bază importantă a Danish Air Force este situat în Aalborg.

Atracţii ale vizitatorilor

Atracții istorice

Vechuli Aalborghus Castel (Aalborghus Slot), și unele case pitoreşti din secolul 17 se află  în centrul oraşului. Jumătate de lemn (bindingsværk) a Castelul a fost construit în 1550 de regele Christian III, şi a fost convertit de birourile administraţiei publice în anii 1950.

Portul din Aalborg este important în principal pentrul partea de nord a Danemarcii.

Casa lui Jens Bang, o clădire de poveste construită în 1624 de către comerciantul Jens Bang este un exemplu de arhitectura renascentista. Aceasta este situată pe Nytorv lângă Old Town Hall.

Prezenta Budolfi Biserica datează de la sfârşitul secolului al 14-lea, deşi, cel puţin două biserici s-au aflat mai devreme se afla pe acelasi loc.Biserica Budolfi  a fost doar o biserică parohială până când a devenit sediul episcopului luteran de Aalborg în 1554.

VOR Frue Kirke (“Biserica a Maicii Domnului”) este o biserică relativ modernă. Biserica originală a Maicii Domnului din secolul al 12-lea a fost darâmată, după Reformă deoarece era foarte veche şi instabilă. Clădire nouă într-o altă locaţie a fost parţial arsă în 1894.

Sub strada principală comercială pietonală este un muzeu deschis recent după săpăturile arhelogice pentru o mănăstire din secolul al 11-lea.

Turnul de la Aalborg văzut din Mølleparken, 2006

Aalborgtårnet trepied este un turn construit în 1933. înălţimea turnului, 105 m (344.49 ft) peste nivelul mării, oferă încă o minunata panorama asupra fiordului şi oraşului.

Gradina zoologica Aalborg a fost deschis în 1935 şi este casa a peste 1200 de animale.

Lângă Turnul Aalborg este KUNSTEN Muzeul de Artă Modernă Aalborg. Muzeul de Artă a fost proiectat de arhitectul finlandez Alvar Aalto şi construit în 1972.

În 2008, Centrul Utzon, dedicat activitații de remarcat a arhitectului Jørn Utzon, a fost construit lângă Limfjord pe front port central în Aalborg. Nascut in Copenhaga, Utzon a crescut în Aalborg. Centrul conţine o expoziţie cu privire la munca lui Utzon, care include Sydney Opera House.

Nordkraft este un centru cultural într-o fostă fabrică de lângă port. Ea are teatre (deschidere în 2010), un cinematograf, şi facilităţi de concert. În vecinătatea sa, o sala de concert clasic, Musikkens Hus, proiectat de Coop Himmelb au (l), este planificată.

Jomfru Ane Gade – Una dintre străzile cele mai populare şi mai renumite din Aalborg, eventual, chiar în Danemarca, este Jomfru Ane Gade, sau pur şi simplu doar Gaden (“Street”).

Jomfru Ane Gade este o stradă de cafenele şi restaurante în timpul zilei care, pe timp de noapte, se transforma în cluburi, discoteci şi baruri.În timpul zilei, turiştii şi angajaţii din oraş vin la Jomfru Ane Gade, în special pentru restaurantele sale. Aproximativ la ora 23 starea de spirit se modifică , atunci când oamenii mai tineri sosesc.

Aalborg carnaval

Anual Carnavalul de la Aalborg are loc în week-end din săptămâna 21 (de obicei în ultima săptămână mai). Carnavalul este de fapt format din trei evenimente, carnaval copii (Børnekarneval), bătălia îintre benzile de carnaval, şi carnaval în sine. În timpul carnavalului, Aalborgul primește aproximativ 100.000 de oameni. Acest lucru îl face cel mai mare carnaval din Scandinavia. Carnavalul copiilor este un carnaval dedicat copiilor, cu spectacole şi activităţi pentru copii.

Carnaval în sine este sâmbăta – în această zi tot centrul oraşului este plin de viaţă. Străzile sunt pline de oameni imbracăți de carnaval care sunt intr-o dispoziție veselă Carnavalul se încheie cu un foc de artificii grandios.

Aalborg BK

Oraşul este casa, clubului Aalborg BK , club de sport,format  în 1885 şi cunoscut sub numele de “AaB” pe scurt. Diviziune majoră în Aalborg Boldspilklub este divizie de fotbal AaB Fotbal, care concurează în campionatul danez Superliga. Acestea joacă jocurile lor pe Energi Nord Arena. Clubul a câştigat Superliga daneză în sezonul 1994-1995, sezonul 1998-99 şi sezonul 2007-08. Echipa s-a calificat pentru faza grupelor din 1995-96 şi 2008-09 UEFA Champions League sezoane.

Alte cluburi

Aalborg este, de asemenea cunoscut pentru handbalul feminin prin clubul Aalborg DH. Acesta s-a format  în 2001 şi  joacă ca și gazdă în Gigantium. Acest oraş are de asemenea un club de cricket numit Aalborg Cricket Club, care este parte a Danish Cricket League. Acesta s-a format în anul 2000 şi are jucători din naţiuni diferite.

Istoria veche

Aalborg urmele istoriei sale incep în urmă cu peste 1000 de ani. Acesta a fost stabilit iniţial ca un post de tranzitie, din cauza poziţiei sale pe Limfjord. Siturile ce au fost descoperite relevă două aşezări şi un teren de înmormantare ce pot fi vazute pe Lindholm Høje, un deal cu vedere la oraş. Dimensiunea acestor aşezări subliniază importanţa acestui loc fiind ca o răscruce încă de atunci. Prima mentionare a orasului Aalborg Alabu sub numele său original, se găseşte pe o monedă datată la 1040. O ortografie alternativă o dă numele de Alebu şi o traducere aproximativă a numelui este de loc (locuinţă).

În Evul Mediu, Aalborg a prosperat si a devenit unul dintre cele mai mari oraşe din Danemarca. Această prosperitate a fost îmbunătăţită în continuare atunci când în 1516,  Aalborgului i-a fost acordat un monopol pentru hering în sare. Pescuitul heringului a legat Aalborgul de coasta de est a Angliei, în Marea Nordului, atât în concurenţă comercială cât şi de schimb cultural.

Aalborg a primit privilegiile oraşului în 1342, precum şi episcopie proprie în 1554

Relaţii internaţionale
Vezi de asemenea şi: oraşele Lista de oraşe înfrăţite şi sora în Danemarca

Aalborg menţine legături culturale, economice şi educaţionale cu 27 de orase din intreaga lume. La fiecare patru ani Aalborg adună tineri din majoritatea oraşelor înfrăţite sale pentru o saptamana de jocuri sportive, cunoscut sub numele de Ungdomslegene (Jocurile pentru Tineret).