Comentaţi pe CHAT-ul nostru!

SELECŢIONERUL RADU VOINA ŞI CUPLUL FEMININ DE ARBITRII
DUŢĂ-FLORESCU, COLABOREAZĂ PENTRU O PARTICIPARE CU SUCCES
A NAŢIONALEI ROMÂNIEI LA CM CHINA

Eurohandbal vine în atenţia iubitorilor de handbal cu o premieră deosebită. A realizat un amplu articol cu întreaga noastră echipă ce va fi prezentă la Campionatul Mondial China 2009. Şi această delegaţie a noastră la competiţia majoră de la acest sfârşit de an cuprinde în premieră şi un cuplu feminin de arbitrii, pe lângă naţionala cea mai de succes a României. În ceea ce urmează vă invităm să jucaţi handbal cu cei mai reprezentativi din acest sport.

Radu Voina despre adversarii de la CM China si informaţiile de la arbitrii

RADU VOINA

Radu Voina

Antrenorul naţionalei noastre – Radu Voina, a înţeles mesajul pe care dorim să îl transmitem iubitorilor de handbal şi a îmbrăţişat ideea noastră, şi a acceptat acest amplu interviu despre performanţa handbalistică feminină românească, despre adversari şi ce ar trebui să facem la acest CM. Din timpul foarte scurt pe care îl are la dispoziţie în aceste ultime zile, înainte de plecarea la competiţie a alocat câteva minute pentru acest lucru.

Site: Despre adversarii pe care îi vom în prima şi a doua fază a grupelor, ce ne puteţi spune?

Radu Voina: Grupa noastră este bine cunoscută şi noi şi eternele noastre rivale, teoretic nu ar trebui să avem probleme să trecem mai departe de prima fază a grupelor. Norvegia rămâne după părerea mea, favorita competiţiei. Cu Ungaria ne cunoaştem foarte bine, iar apoi vom întâlni Coreea de Sud, care este o forţă a handbalului feminin, cu un joc mai aparte, mai deosebit decât ceea ce se joacă în Europa. Probabil că vom mai întâlni Spania, devenită între timp o rivală şi un pericol în acelaşi timp, la care trebuie să fim foarte atenţi, mai ales că au reuşit să ne învingă la CE Macedonia şi probabil că vom întâlni China, care are avantajul terenului propriu. Ea poate fi echipa surpriză, cred eu că poate încurca anumite echipe şi obţine rezultate mai speciale cu publicul alături de ele. Iar de aici încolo, să de-a D-zeu să ajungem în semifinale şi vom mai discuta despre adversare. Ieşirea din prima grupă cu punctaj maxim ar fi o performanţă extraordinară şi ne-ar duce mai aproape de ceea ce ne dorim cu toţii, ne-ar uşura puţin drumul.

Site: Ce ar trebui să avem în plus faţă de adversarii din grupe, pentru a reuşi calificarea în semifinale?

R.V.: Nu ştiu ce anume ar trebui neapărat să avem în plus. Ar trebui să avem ceea ce eu tot repet de ceva vreme, linişte! Să ne putem vedea de treabă. Apoi să fim sănătoase, pentru că am avut şi noi un post foarte bine acoperit, iar a devenit cel mai problematic, pentru că jucătoare în România, nu sunt foarte multe pentru o astfel de competiţie. Ar mai fi aceea dorinţă extraordinară a fetelor, e a face performanţă, pentru că nu trebuie să fim răi, ci trebuie să recunoaştem că este o generaţie care poate face performanţă şi au demonstrat-o şi o demonstrează şi în ultimul timp. De aceea sper ca dorinţa lor să le uşureze corpul şi mintea astfel încât să fie cât mai performante la CM China.

Site: Probleme de efectiv?

R.V.: Este o problemă generală a handbalului feminin. Din cadrul unei liste de 30 de jucătoare, făcută cu cea mai mare obiectivitate, nu sunt foarte multe care ar putea escalada o asemenea competiţie. Problema schimbului de mâine este îngrijorător.

Site: La Cupa Mondială din Danemarca, am văzut un handbal care ne-a plăcut. Sperăm să vedem acest lucru şi la CM China?

Finala Cupei Challenge

Finala Cupei Challenge

R.V..: Eu sper şi îmi doresc acest lucru, dar dacă mă întrebaţi, eu unul aş prefera să nu mai jucăm spectaculos, dar să câştigăm meciurile. La o asemenea competiţie se urmăreşte, este primordial doar rezultatul.

Site: Avem şi 2 femei arbitru la acest CM China. Informaţiile din acest grup, sunt importante pentru d-voastră?

R.V.: Informaţiile de la ele sunt bine de ştiut, pentru că arbitrii participanţi la această competiţie vor primii anumite informaţii de detaliu, nu de regulament propriu zis. Sunt mici detalii, dar vom ştii astfel ce se urmăreşte din punct de vedere al arbitrajului. Cu siguranţă că vor fi instruiţi cu privire la anumite aspecte ale jocului şi cu cât vom şti mai repede aceste

detalii, cu atât mai repede ne adaptăm la aceste cerinţe ale IHF. Adaptabilitatea este lucrul cel mai important, pentru că nu putem comenta greşelile sau reaua intenţie a arbitrilor. Şi cu privire la acest lucru sunt sigur că la CM, interesele arbitrilor pentru una dintre ţări sau alta, dispar! Dispar pentru că sunt unii dintre cei mai buni din lume şi nu îşi permit să facă asta. Fetele noastre arbitrii, fără lipsă de modestie, trebuie să ne informeze că se urmăreşte una sau alta! Putem spune că avem un mic avantaj aici, faţă de alte ţări.

Cuplul feminin de arbitrii Duţă cu Florescu merg şi ele la CM China şi vor colabora cu echipa naţională!

Arbitrajul romanesc de handbal a realizat o nouă performanţă notabilă. Vom fi reprezentaţi la CM de handbal din China, pe lângă naţionala noastră şi de cuplul format din Duţă Anamaria / Florescu Diana B/Ag. Este o premieră absolută iar acestea vor oficia la partidele din cadrul turneului final, care se va desfăşura în perioada 05 decembrie – 20 decembrie 2009, alături de alte 15 cupluri de arbitri din 15 ţări diferite de pe patru continente, după ce au trecut de examenele medicale, fizice şi teoretice foarte grele impuse de IHF. Activitatea celor două fete, le-a adus de curând şi o Finală Challenge Cup, chiar sezonul trecut între o echipă din Franţa şi una din Germania. Le-am invitat pe cele două, să transmită şi echipei naţionale (prin intermediul eurohandbal.ro şi iubitorilor handbalului), din experienţa acumulată şi informaţiile preţioase pe care le au. Au acceptat cu plăcere.

Site: Când aţi aflat de această performanţă notabilă?

Arbitrii: La sfârşitul luni august, după ce am fost la un curs de pregătire şi selecţie a arbitrilor pentru CM China.

Site: Cel mai important meci din carieră, pe care l-aţi arbitrat?

Arbitrii: Ultimul, pentru că meciuri importante au mai fost, este cel de luna trecută dintre HC Leipzig şi Podravka Koprivnica Vegeta din Liga Campionilor feminin.

Site: Cum sunt arbitrii români faţă de oficialii celorlalte ţări participante la această competiţie?

Arbitrii: Avem arbitrii de un nivel ridicat, pentru că altfel nu am avea atâtea delegări, atâţia arbitrii români la meciurile internaţionale. Şi în ianuarie, la CE Austria, avem un cuplu – Din/Dinu, participanţi la competiţie.

Site: Care ar fi sfatul pe care îl puteţi da echipei naţionale, din punct de vedere al arbitrajului, pentru acest CM?

Arbitrii: Suntem convinse că Radu Voina cunoaşte foarte bine regulamentul, poate nu chiar aşa de bine ca noi, dar suficient de bine încât să dea sfaturi bune jucătoarelor noastre! Sunt lucruri pe care fetele ştiu că trebuie sau nu să le facă. Nu vrem să dăm neapărat un sfat anume. Dar după ce ajungem în China,

Duţă Anamaria si Florescu Diana

Duţă Anamaria si Florescu Diana

înainte de începerea competiţiei, probabil că ni se vor atrage atenţia asupra unor aspecte şi o să încercăm în timp util să le transmitem şi echipei noastre naţionale, în măsura posibilităţilor, pentru că vom avea un program foarte încărcat.

Site:Este un avantaj pentru echipa noastră naţională, că ne reprezentaţi şi dumneavoastră acolo, faţă de alte ţări?

Arbitrii: Putem spune asta, dar nu într-un mod foarte deosebit.

Site:Ce muncă a presupus această realizare obţinută de d-voastră?

Arbitrii:O muncă de aproape 10 ani, în care am dat numeroase testări şi examene.

Site: Căror oameni aţi dori să le mulţumiţi pentru cele realizate prin această activitate ?

Arbitrii: Aş vrea să le mulţumim în primul rând celor care au făcut posibilă legătura dintre noi două, pentru că suntem din oraşe diferite – D-lui Horaţiu Belu şi D-lui Grigoriu Ion (observatori ai FRH din Buc si Ag) iar apoi d-lui Preşedinte al nostru Valter Dăncescu precum şi celor din FRH: d-lui preşedinte Gaţu, d-lui Bocan şi Marinescu.

DUTA ANAMARIA
data nasterii: 11.08.1979
domiciliul: Bucuresti
ocupatie: economist
arbitru FRH din 1999, EHF din 2003, IHF din 2008
inaltime 172 cm. / greutate 66 kg.
stare civila: casatorita
FLORESCU DIANA-CARMEN
data nasterii: 04.05.1978
domiciliul: Pitesti, Arges
ocupatie: kinetoterapeut
arbitru FRH din 1999, EHF din 2003, IHF din 2008
inaltime 174 cm. / greutate 69 kg.
stare civila: necasatorita

Am realizat această premieră deosebită pentru că sportul de echipă numărul 1 din România îl merită cu prisosinţă. Clubul eurohandbal românia a plecat de la „JOACĂ HANDBAL!” şi a ajuns acum sa fie urmărit şi apreciat de iubitorii de sport în general. Datorită performanţelor obţinute de acest joc şi datorită îndemânării şi aplecării românilor către acest minunat sport.

JOACĂ HANDBAL!” cu eurohandbal românia şi echipa noastră pentru CM China 2009 (5-20 decembrie).

Adresaţi un mesaj de susţinere echipei noastre naţionale pe CHAT!.