antrenorul Peter Kovacs - foto: www.csoltchim.com

OLTCHIM – LARVIK 33-28, descris din perspectiva CE DAN/NOR si al vechiului si actualului antrenor.

Dupa ce echipa noastra campioana s-a calificat in faza a doua a grupelor din Liga Campionilor, si a invins intr-un meci fara miza, campioana Norvegiei si principala candidata la cucerirea trofeului in acest an, venita la Valcea fara titularele din nationala, ne-am oprit la: “IATA-L TOTUSI PE KOVACS!” 🙂

Din acest inceput de saptamana incep deja, pregatirile pentru CE Handbal feminin ce se desfasoara in Norvegia si Danemarca. Chiar daca nu suntem pe aceasi parte de tablou cu Norvegia sefului de la EHF, batalia a inceput inca de acum o saptamana, inaintea jocului Oltchim-ului din LC. Si nu numai cu noi, ci si cu cealalta partenera in organizarea turneului final din Scandinavia. Mai intai Larvik a pus interesul national pe primul loc si nu a mai trimis in Romania titularele din nationala, pentru a evita orice problema medicala, care ar fi putut apare intr-un meci fara miza. Apoi Danemarca, a ramas fara nici o echipa in LC, dupa ce Viborg ar fi putut remonta cele noua goluri de care avea nevoie in fata lui Dinamo, dar o maniera de arbitraj chiar “ostila” am putea spune a oficialilor Matija Gubica (CRO)   Boris Milosevic (CRO), a oprit-o pe finalul partidei sa obtina minunea. Nu stim daca competitia va fi la fel de apriga fara Viborg, dar Randers a fost si ea eliminata de Toulon, din competitiile europene in acest sezon, neprinzand nici Cupa Cupelor, dupa ce a fost invinsa la limita in Franta, in prezenta a 3.200 spectatori! Iar Franta este in aceeasi grupa cu scandinavele la europene. Moralul Norvegiei putem spune ca e ok?! 🙂

Voina incepe pregatirile finale pentru CE – in aceasta saptamana fara Amariei – care va lipsi din DAN/NOR. Si va fi al doilea turneu final consecutiv in care nu se va putea baza pe ambele extreme titulare de la Oltchim. Dupa ce anul trecut inaintea CM China, Elisei s-a accidentat grav in LC, anul acesta Ramona Maier (3g cu Larvik), a evitat sa se opereze pana dupa meciurile din grupele Ligii campionilor, fiind foarte probabil sa lipseasca de la CE. Daca ne gandim ca si Galca a vrut sa renunte la nationala, dar a fost “intoarsa” din drum, culmea! de retragerea lui Bese, lucrurile sunt destul de complicate. Totusi fetele fac abstractie atunci cand vin la lot si poate de aceea Voina a ales sa continue la nationala si sa renunte la a conduce Oltchimul. Ramane de vazut daca si in cazul Ramonei Maier, va prima acum interesul national, desi e greu de crezut la ce meciuri le asteapta pe valcence, in primavara Ligii Campionilor! Romania are nevoie de Maier – care a facut eforturi mari in ultimele luni, datorita accidentarii; insa tot la fel de adevarat este ca Oltchim plateste un salariu lunar mare, pentru cea mai buna de pe dreapta.

Spectacol al campioanelor pentru “JOACA HANDBAL!” ar fi trebuit sa fie acest joc cu Larvik, care nu mai avea nici o importanta, decat pentru statistica. Chiar daca echipa valceana a privit serios meciul si a jucat cu garnitura I, nu putem spune ca a fost un meci pentru public, dar ce mai conteaza atat timp cat Neagu vede faza a II-a, iar Jurack se va uita la competitie de la televizor. Este a patra performanta consecutiva de acest gen, inregistrata de campioanele noastre.

De ce ne-am oprit la : “IATA-L TOTUSI PE KOVACS!”?!

O decizie destul de invizibila cu ochiul liber, dar foarte interesanta a antrenorului maghiar, a venit inaintea jocului cu Larvik. Apararea a functionat pentru prima data, dupa multa vreme, fara Steluta Luca in Liga Campionilor. Kovacs a decis sa le includa in lot, pe partea dreapta, pe ambele mezine – Vizitiu si Geiger. Pe langa “comunicarea dificila” cu jucatoarele si antrenamentele “foarte fizice”,  se pare ca el si-a dat seama ca jocul Oltchimului este condus de “aparare”, si nu – asa cum credea el, de atacul condus de OZEL, odata cu venirea manei dreapta a lui, la sosirea  in Valcea. A invatat incet si “limba” handbalului de la noi, “chinuind” in anumite momente ale jocului si pe faza de atac, pe titularele din aparare – ceea ce nu putea aduce foarte mari beneficii in scurt timp, dar pe termen lung s-ar putea sa se dovedeasca o carte castigatoare! Si probabil ca va invata sa comunice mai bine si la propriu – in romana, dupa aceasta pauza competitionala, deoarece are in continuare sprijinul conducerii valcene. Acestia au ales sa mearga in continuare pe mana oficialului, pentru acest curaj, dar si obligati, datorita faptului ca trebuie sa se gandeasca la viitor!

Experienta conducerii de pe vremea lui Tadici, cand munca era primordiala, cumulata cu aceste vremuri de criza si-a spus cuvantul acum! Chiar si vicepresedintele Luca a evitat sa dea vreo declaratie despre jocul formatiei, dupa victoria de la Toulon, care aducea mai multa liniste la Valcea, spunand in cadrul studioului de la Digi ca “Cel mai important este obiectivul atins”. Iar despre joc nu a dorit sa faca comentarii, precizand ca ar putea fi subiectiv, iar despre conceptiile tactice nici nu doreste si nici nu este in masura sa discute. Nu poate fi apreciata cu vreun calificativ apararea de duminica a Oltchim-ului, insa in viitor vom vedea…Dupa ce a fost trimis acasa si adus inapoi, de unele ziare, datorita refuzului altor tehnicieni ca si Caba, Craciun sau Voina, s-au am avut cu adevarat “placerea” 🙂, sa citim niste “dezinformari” care precizau anumite clauze dificile pentru demiterea antrenorului maghiar, putem spune:  MÉGIS ITT VAN KOVACS!…

In plus, se pare ca au incetat si “Bataile nocturne la usa lui Ozel!”. Da! da…suntem rai, stim:) Noi am stat departe atunci, cand a aparut subiectul, datorita principiilor care le avem pentru handbal, insa cei care ne arata ca handbalul sta « super exclusiv », doar in Oltchim, normal ca incearca sa gaseasca extra moca – senzationalul din Zavoi! Doar lumea vorbeste – Nu?! Suntem de vanzare pentru un pret tot moca! Ii anuntam pe cei care doresc sa JOACE HANDBAL! Noi il avem in sange, insa f… mamaliga lui! Ii invata pe altii, numai la prostii! Acum insa, ne-am vazut nevoiti sa spunem si noi cate ceva despre inexistentul subiect, datorita inspiratiei celor mari de la clubul Oltchim…Ar mai fi cate ceva despre relatiile europene, care noua ne lipseau in cele mai multe cazuri, iar antrenorul Kovacs le are in buzunar, dar nu vrem sa insistam acum pe ele. Insa doar asa, am amintit pentru cei care se pricep la “Joaca handbal!”-ul din afara lui.

Chiar daca Larvik a fost egala Oltchim-ului in primul sau sfert de ora (9-9 in min. 16) si s-a apropiat la un gol, in ultimul sfert 25-24 (min. 46),  Oltchim a castigat in cele din urma clar, la diferenta de cinci goluri, dupa ce a condus ostilitatile in teren, cu 33-28. Imbucuratoare este revenirea lui Neagu, mai aproape de potentialul pe care il are, din perspectiva CE.

OLTCHIM – LARVIK 33-28
CS Oltchim:
Paula Ungureanu, Talida Tolnai – Ionela Stanca (6), Valentina Ardean (6), Cristina Neagu (5), Adriana Nechita (5), Oana Manea (3), Patricia Vizitiu (3), Ramona Farcau (3), Adina Fiera (2), Valeria Bese, Yeliz Özel, Gabriella Szucs, Melinda Geiger. Antrenor: Peter Kovacs.

Larvik HK: Lene Rantala – Heidi Loke (6), Linn Jorum Sulland (6), Nora Mörk (6), Tine Rustad Kristiansen (3), Sara Breistol (3), Tine Stange (2), Thea Mörk (2), Karoline Dyhre Breivang, Olga Medvedeva. Antrenor: Karl Erik Bohm.