CONSIDERATII DESPRE EVOLUTIA ECHIPEI REPREZENTATIVE MASCULINE A ROMANIEI, DUPA JOCURILE CU CROATIA SI SPANIA, PRECUM SI SANSELE LA CM SUEDIA 2011 – IN DISCUTIE CU AIHAN OMER!
In acest week-end s-a desfasurat derby-ul ultimilor ani, din handbalul masculin romanesc, HCM Constanta – UCM Resita.
Jucatorii ambelor formatii intrunesc si majoritatea lotului condus de Vasile Stanga la reprezentativa. Se anunta cel mai “tare” meci al sezonului de toamna, insa rezultatele obtinute de cei ce compun nationala, in meciurile cu Croatia si Spania, au facut ca jocul sa nu fie promovat la nivelul importantei, de cei care “sunt alaturi de handbal” si care se vor inghesui la competitiile europene si turneele finale apropiate, cu pareri despre ce si cum joaca Romania. Asta fara sa priceapa prea bine ierarhiile, mecanismul si chiar tactica jocului de handbal. “NICI UN CUVANT” inainte de derby, acesta a fost sloganul presei centrale, inaintea unui meci de foc dintre HCM – UCM, si partial si dupa joc.
Si dupa “eforturile” comune ale tricolorilor, de a demonstra ca pot mai mult, in returul cu Rusia, dar traind intr-o era a marketingului si a publicitatii, parca e pacat ca, aceste “palme” luate de la iberici si croati, au facut ca imaginea tinerilor (in majoritate) tricolori sa scada enorm, in ciuda calificarii la CM Suedia 2011, chiar daca joaca la HCM, UCM sau E.L. Tg Jiu, etc. In plus Toma spunea mai demult, ca jucatori de valoare avem, dar nu crestem impresari si nu stim sa ii promovam, ca ei sa ajunga la cluburi mai puternice.
Tricolorii trebuie sa inteleaga ca, Romania inseamna ceva mai mult decat o echipa de club de la care pleaca sau vin, ca FRH nu poate in aceste vremuri de criza sa le ofere mai mult decat obtin, in locurile caldute din inimoasele localitati ce promoveaza handbalul! Ei trebuie sa inteleaga ca Romania – ii creste mari, chiar prin cluburile de la care provin. Iar valoarea si-o demonstraza doar in astfel de jocuri – nu la baraje cu neica nimeni! Asta ca sa nu vorbim de lucruri gresit intelese “comuniste” – ca joaca sub tricolor! (Ex. Priviti orice echipa din fostul spatiu Iugoslav, cum canta imnul, cum joaca). AAAA! Si chiar cu ei o sa ne batem pentru locul 3 in Scandinavia! 🙂
In plus JOACA HANDBAL-ul din derby, a fost distrus cu aparari beton, fara spectacol pentru public, chiar si dupa terminarea partidei, cand organizatorii nu au mai tinut nici o conferinta de presa, probabil suparati dupa egalul de pe teren propriu! Dar in Liga campionilor, la drastica infrangere cu Croatia lui Balic, de ce nu s-au jucat cu EHF-ul!?
Daca tot am prefatat derby-ul cu o personalitate care cunostea bine evolutia celor 2 echipe, am gasit necesar sa intrebam si cateva aspecte despre joc, in general si sansele echipei Romaniei la CM Suedia 2011, chiar daca dl Omer nu a dorit sa vorbeasca in detaliu – pentru ca nu ii sta in caracter, dar niste generalitati… Sa vedem cum simte el acum nationala, dupa ce a simtit foarte bine derby-ul, pronosticand ca este posibil un egal:
SITE: Ce se intampla totusi, cu jucatorii ce formeaza echipa nationala si implicarea lor in joc, in momentul de fata? Care este cu adevarat “fata” echipei Romaniei – cea din meciurile cu Suedia (AOmer), Rusia sau cea din meciurile cu Croatia si Spania?
Aihan Omer: In primul rand a fost o schimbare de generatii, o gramada de jucatori au fost lasati deoparte pe critrerii de varsta, pentru a construi o echipa mai tanara si de perspectiva. Probabil ca nu este inca omogenizata echipa actuala a Romaniei, are nevoie de timp si de jocuri. Nu vreau acum sa imi exprim parerea din punct de vedere al fostului selectioner, nu vreau sa fiu gresit inteles, nu imi sta in caracter! Dar niste generalitati …Baietii au aratat in anumite momente ca pot sa joace un handbal de calitate si chiar daca au aratat si reversul (acele caderi inexplicabile), cu experienta unor oameni din staff si a unor jucatori, se poate construi! Dar este nevoie de multa munca si la echipele de club!
Site: Putem trece la CM SWE 11, acolo pe locul 3 – calificant din grupele initiale?
AO: Sigur, tot timpul, Romania si-a jucat sansa, indiferent de adversar. Eu personal cred ca se poate! Pentru ca pe 90% din baieti, i-am avut elevi si ii cunosc foarte bine. Intotdeauna, dupa ce iau „o palma” sau trec printr-un dus rece, joaca foarte bine ulterior. Aceste 2 jocuri – sa le spunem mai putin reusite cu Croatia si Spania, pot avea un revers bun la turneul final din ianuarie anul viitor. Asa cum a fost si cu Rusia dupa prima mansa, cand toata lumea spunea sa nu mai mearga in retur, ca nu au nici o sansa, baietii atunci se unesc ca sa arate ca nu e chiar asa si ca pot mai mult rezultand un joc bun spre excelent! Cred ca se poate acest lucru, dar sigur, si atmosfera din lot trebuie sa fie – cumulat, una buna!
Site: Nimeni nu se mai prea apara sase in linie, in fata interilor de calibru din handbalul european. Cat e de greu sa ne aparam avansat, astfel incat blocul defensiv sa ne aduca beneficii in timpul jocurilor?
AO: Aceasta aparare avansata – care e mai pe stilul meu, imi place mie; mai mult decat o aparare statica, retrasa, are nevoie de mult timp, munca si antrenament ca sa functioneze. Nu se poate folosi acest sistem de aparare peste noapte! Ne intalnim, facem cateva antrenamente si apoi zicem, hai sa ne aparam asa la meci! NU!Trebuie luni si chiar ani de zile de antrenament. Dar, in acelasi timp ea nu este intotdeauna benefica, in special in anumite momente de joc. O echipa bine pregatita trebuie sa aiba de la 2-4 sisteme de aparare, puse la punct! Sa joace 15 minute 6 in linie, alte 15 – 5+1 sau 3 – 2 – 1 , pentru a surprinde adversarul si a nu stii antrenorul advers cum sa joace impotriva ta. Pentru a fi imprevizibil tot timpul si pentru a putea sa il incurci sa te contracareze. Iar in momentul in care adversarul solicita Time Out de echipa, <<Spune: Uite, am observat ca se apara asa!>>, imediat trebuie schimbata tactica de joc, pentru ca in acest fel, in proportie foarte mare el va fi surprins din nou!
Probabil, fostul selectioner va reveni pe terenul de joc, incepand cu pauza din iarna. Se afla deja in discutii cu mai multe formatii si chiar daca este considerat un antrenor scump, in handbalul romanesc, este deschis la negocieri (masculin si feminin!).