Comentaţi pe CHAT-ul nostru!

Valter Dăncescu – despre performanţa realizată de cuplul feminin de arbitrii
Duţă/ Florescu şi colaborarea cu R. Voina pentru o participare cu succes a naţionalei la CM China 2009

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor – dl. Valter Dăncescu, a avut amabilitatea să discute în apropierea CM China 2009, despre performanţa deosebită înregistrată de arbitrajul românesc şi despre colaborarea cu naţionala feminină a României pentru a o susţine în evoluţia ei privind participarea la această competiţie majoră. Fost arbitru internaţional cu experienţa participărilor la aceste competiţii majore (CM, CE şi JO), şeful arbitrilor ne-a declarat următoarele:

Site: Ce înseamnă această participare a celor 2 fete la CM, pentru arbitrajul românesc?

Valter Dăncescu: Aşa cum aţi subliniat şi voi, este o premieră pentru handbalul românesc, o ascensiune extraordinară a fetelor, venită şi din faptul că şi-au văzut de treabă şi şi-au însuşit cunoştiinţele pe care şi noi le-am insuflat la şedinţele noastre. Conştiincioase, ele au progresat foarte mult iar EHF-ul a fost încântat de evoluţia lor şi au fost băgate în seamă constant, la toate competiţiile importante, în special în ultimii 2 ani. Imediat după ce au luat ecusonul IHF la Ankara, au fost nominalizate pentru CM China. De asemenea notele observatorilor de la meciurile acestora în competiţiile europene intercluburi au fost foarte bune, iar în ţară notele au fost la fel, chiar la meciuri de liga I masculin.

Site: Ce sfat le puteţi da pentru participarea la această competiţie majoră?

Valter Dăncescu: Această competiţie este un test foarte greu pentru ele. Această primă participare este dificilă în primul rând în rezolvarea unor faze de joc în atmosfera unei asemenea competiţii majore. În plus, zilele vor fi foarte pline cu jocuri, analize şi testări şi din nou analize video, examen privind condiţia fizică şi de aceea concentrarea trebuie sa fie maximă.

Site: care ar putea fi sfatul pe care ar/aţi putea să îl dea/daţi echipei naţionale?

Valter Dăncescu: La orice competiţie mare (CM, CE şi JO), la şedinţa pregătitoare cu arbitrii a Comisiei de Arbitraj şi Reguli de Joc, membrii acesteia dau anumite teme şi ce anume urmăresc la arbitraje. Ca exemplu, la o competiţie s-a pus accentul pe executarea aruncărilor, la alta pe sancţiunile disciplinare şi trageri de tricou, etc. Aceste lucruri pot fi dezvăluite selecţionerului Radu Voina, şi îl va ajuta astfel să pregătească jucătoarele pentru respectarea acestor lucruri. Arbitrii care nu urmăresc aceste teme spuse înaintea competiţiei şi persistă în greşeli, sunt lăsaţi deoparte la începutul fazelor finale.În altă ordine de idei Dl. Radu Voina cunoaşte bine regulamentul, şi nu este necesar să dau anumite sfaturi, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu dânsul, chiar mi-a spus că face crursuri, lecţii teoretice cu jucătoarele pe probleme de arbitraj.

Site: Cum vi se pare arbitrajul românesc faţă de celelalte ţări prezente la acest CM?

Valter Dăncescu:Este un CM şi asta înseamnă că sunt selecţionaţi unii dintre cei mai buni arbitrii din lume. Un campionat feminin mondial este o competiţie mare iar faptul că şi noi avem reprezentante aici, avea regretatul Ioan Kunst Ghermănescu – fostul preşedinte al federaţiei, o vorbă “TOTUL ESTE FIN BUTOI”, nu poate fi decât o mândrie şi pentru ele şi pentru noi. Mă bucur însă şi că arbitrii români, în cei 4 ani de zile de când sunt preşedintele Comisiei Centrale, nu au lipsit de la nici o competiţie majoră. Dinu/Din, Bejenariu/Cârligeanu, Ştark/Ştefan (din Bucureşti) – la CM tineret şi la CM handbal pe plaja chiar! Au fost prezenţi cu rezultate foarte bune. De asemenea o prezenţă constant ridicată ca nivel au avut la meciurile din Cupele Europene şi Pavel/ State care de curând au avut o prestaţie bună şi în Belarus apreciată de forul european. Harabagiu cu Stanescu nu au lipsit nici ei de la meciuri internaţionale.

Site: Ce consideraţi ca ar mai trebui completat vis-a-vis de aceasta performanţă a fetelor?

Valter Dăncescu:Aş vrea să fie un imbold şi pentru alţii/ altele. Avem în vedere şi alte cupluri feminine în ţară şi încercăm ca la turneele de junioare şi de Divizia A feminine să reuşim să delegăm cu rezultate bune, numai cupluri feminine.

Site: Referitor la apropiatul meci cu Ungaria de la CM şi ţinând cont de faptul că şeful arbitrilor europeni este Şandor Andorka, ce ne puteţi preciza?

Valter Dăncescu:Andorka are o mare deschidere către est şi am colaborat foarte bine şi pe parcursul întâlnirilor directe cu dânsul. Cu siguranţă vă pot spune că în nici un meci în care ne-am întâlnit la nivel de club sau echipă naţională cu reprezentante ale Ungariei, nu am avut probleme de arbitraj. Toate discuţiile pe care le-am purtat împreună, de când sunt preşedinte al arbitrilor români, au fost foarte deschise şi constructive.