TOTUL PENTRU SPECTACOL! TOTUL PENTRU SPECTATORI! SUNT CATEVA DIN ELEMENTELE CARE VOR SA FIE PROMOVATE PRIN NOILE SCHIMBARI DE REGULAMENT, DIN HANDBAL. NESPORTIVITATEA SE PEDEPSESTE DRASTIC! PRES. MESAROS – ESTE SEFUL AJH -ULUI UNUI JUDET CU TRADITIE IN HANDBAL, CARE “RESPIRA HANDBAL” ZI DE ZI – MARAMURES. ACESTA ESTE SINGURUL CARE A COMENTAT OFICIAL NOILE MODIFICARI – PENTRU SITE-UL EMARAMURES.RO!
Eliminarea definitiva nu mai exista! Jocul pivotului e mai atent urmarit, a aparut un spatiu – “zona verde”, pentru antrenori (NU au voie sa mai patrunda in el), portarul e descalificat daca intrerupe neregulamentar un contraatac…Textul privind punctele cu modificarile si completarile la regulament, le gasiti pe site-ul frh, la SECTIUNEA <INFO>, LINK-UL: <Stiri si rezultate de ultima ora>
A inceput si Liga Campionilor la feminin, in acest week-end iar noile completari si modificari la regulamentul de joc nu au fost inca, foarte bine intelese de iubitorii handbalului. Venim astfel, in ajutorul celor care vor sa “JOACE HANDBAL!” in week-end-uri si nu numai, si promovam materialul din publicatia online maramureseana – care e alaturi de handbal, pentru a evita anumite intrebari ale dumneavoastra din timpul partidelor.
“Filosofie si goluri” – asa se numeste materialul care cuprinde schimbarile care, incepand cu 1 iulie 2010 au aparut in regulamentul de handbal si, probabil, de aici ar trebui sa inceapa discutia legata de noutatile din regulamentul de handbal. Noua maniera de arbitraj, insa, starneste rumoare si ridica nivelul tensiunii partida de partida, dat fiind ca schimbarile vizeaza nu numai conferirea unui spor de fluiditate si de rapiditate jocului de handbal – ceea ce este pe placul consumatorilor acestui sport, ci confera si o mai mare libertate de interpretare arbitrilor – ceea ce nu reprezinta neaparat un plus in noul regulament. Sunt schimbari in acord cu doleantele Federatiei Internationale de Handbal, deci obligatorii pentru toate statele membre ale acestei federatii, inclusiv, asadar, pentru Romania. Cu cateva dintre schimbarile mai importante care au survenit in jocul de handbal ne familiarizeaza Zamfir Mesaros, presedintele Asociatiei Judetene de Handbal Maramures – singurul care a comentat oficial aceste lucruri.
“Aceste noi modificari au menirea de a impulsiona jocul de handbal, de a-l face mai distractiv, astfel incat spectatorul care vine intr-o sala de sport sa vada mai multe goluri – asta este menirea acestor schimbari. Materialul care cuprinde aceste schimbari se numeste “Filosofie si goluri”: deci handbalul se transforma intr-o anumita filosofie. Intr-una simpla: la un meci de handbal spectatorul vine sa vada cat mai multe goluri. Exista o tendinta mondiala in handbal ca, in scurt timp, sa se ajunga la o medie de 70 de goluri pe meci”.
“Handbalul se transforma intr-o anumita filosofie”
Faulturile pe care aparatorii le comit asupra atacantilor este un capitol la care s-au adus cateva modificari. S-a facut o legiferare mai clara a ceea ce inseamna actiunile permise si nepermise ale aparatorilor asupra atacantilor.
Ce este permis in noile formulari? “Sa se foloseasca palma deschisa pentru a indeparta o minge care este in posesia adversarului; sa se foloseasca bratele indoite pentru un contact corporal cu adversarul; sa se foloseasca trupul pentru a bloca un adversar. Arbitrii sunt invitati sa lase jocul cat mai liber, pana la limita maxima a acordarii avantajului, si sa intervina numai in situatiile critice” a creionat in mare schimbarile Mesaros.
Ce nu este permis? “Sa se smulga sau sa se loveasca mingea tinuta in mana de adversar. Nu este permis sa se blocheze un adversar cu bratele, mainile sau picioarele. Nu este permis sa se tina un adversar in brate. Nu este permis sa se alerge dupa un adversar si sa se sara intentionat in el. Toate acestea se sanctioneaza progresiv prin sanctiuni disciplinare: avertisment, eliminare 2 minute, descalificare. O latura importanta ar fi aici blocajul. Aici foarte mult vor fi afectati pivotii. Si ei fac in atac faulturi, dar si aparatorii folosesc diferite metode de a-i bloca, atat cu corpul, cat si cu bratele sau picioarele. Acestea sunt interzise daca au loc intr-o maniera dura. Daca acest contact intre adversari are loc intr-o maniera lina, daca intai exista un contact si abia apoi incepe folosirea fortei corporale, acesta este un aspect permis”.
“In handbalul romanesc s-a luat decizia ca toate descalificarile sa fie cu raport scris”
Sanctiunile au ramas in principiu aceleasi, cu o singura exceptie – avertizeaza presedintele Asociatiei Judetene de Handbal Maramures: “A fost exclusa sanctiunea de eliminare definitiva, care a fost inlocuita cu descalificarea cu raport scris, in baza caruia Comisia de Disciplina va lua masurile care se impun. Sanctiunile raman aceleasi: avertismentul, eliminare temporara de doua minute, inca o eliminare temporara de doua minute, descalificarea fara raport scris si descalificarea cu raport scris. Aici intervine nuanta. In handbalul romanesc s-a luat decizia ca toate descalificarile sa fie cu raport scris, inclusiv descalificarile dupa doua eliminari prealabile”.
De o atentie aparte se bucura in noul regulament si portarul: “Se acorda 7 m si descalificarea portarului in cazul cand acesta se ciocneste cu un jucator advers lansat pe contraatac. Este o regula menita sa evite accidentari grave, pornind de la ideea ca jucatorul tasnit pe contraatac urmareste mingea si ca portarul este cel care trebuie sa il menajeze. Unele state europene au adoptat de altfel regula ca portarii sa poata actiona numai in spatiul propriului semicerc. La noi nu s-a adoptat asa ceva”.
Si ultimul minut de joc este un subiect atins de noile reguli: “Daca un jucator impiedica sau intarzie executarea unei aruncari se sanctioneaza cu descalificare. Se considera comportament nesportiv. Este o regula menita pentru protectia jucatorilor si sa confere cursivitatea jocului. In handbal orice secunda conteaza”.
“Recomandarea este sa nu fie tentati imediat de prepasiv”
Alte clairificari s-au facut in noul regulament in ceea ce priveste jocul pasiv: “Se sanctioneaza in functie de nivelul competitional la care se joaca si de complexitatea jocului. Arbitrii trebuie sa tina cont de doua lucruri: daca echipa aflata in atac nu poate sa-si creeze sansa de a da gol sau echipa in aparare are o tehnica de aparare foarte bine pusa la punct si nu creaza adversarului bresele prin care sa poata marca. Recomandarea este sa nu fie tentati imediat de prepasiv, sa lase mingea sa curga si abia dupa aceea sa sanctioneze. Nu se spune, insa, dupa cat timp sau dupa cate pase trebuie fluierat”.
Niste nuante care au generat deja multe comentarii in randul spectatorilor sunt legate de noile reguli privind apararea in semicerc: “Federatia Internationala a constatat ca aceste aruncari de la 7m pentru apararea in semicerc sunt prea multe. 7 m pentru aparare in semicerc se acorda doar intr-o situatie clara: sa fie o calcare evidenta a semicercului (talpa sa fie complet in semicerc), sa am actiune asupra jucatorului cu mingea si acesta sa aiba o sansa reala de a da gol”.
O noutate ii vizeaza si pe antrenori, acestia nemaiavand voie sa se apropie de masa oficialilor decat strict atunci cand vor sa solicite time out.
“Acum li se da o si mai mare libertate arbitrilor, dar sa nu uitam ca si responsabilitatea pentru ce se intampla in teren le apartine. Jocurile sunt filmate, analizate si la cea mai mica faza neclara arbitrii sunt sanctionati” si-a incheiat Mesaros incursiunea prin schimbarile prevazute de noul regulament.
Sursa: www.emaramures.ro