ANTRENORUL ECHIPEI NAŢIONALE FEMININE,

RADU VOINA

RADU VOINA

Actualul antrenor al echipei naţionale feminine, Radu Voina (n. 29 iulie 1950 în Sighişoara) este un fost handbalist român de succes, care a făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal a României, medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 şi cu bronz olimpic la Munchen 1972 şi Moscova 1980. Ca antrenor a obţinut medalia de bronz la ediţia Los Angeles 1984.
În 1974 a facut parte din echipa care a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial desfăşurat în RDG. Căsătorit cu Carmelita Voina. Cei doi au împreună doi copii, pe Bianca şi Bogdan Voina.
A fost format la juniori de profesorii Lucian Albu şi Buiuc, la clubul Voinţa Sighişoara. A început activitatea de performanţă sub îndrumarea prof. Eugen Trofin, la Universitatea Bucureşti.

Activitate ca jucător la nivel de juniori sub culorile echipei Voinţa Sighişoara, iar la nivel de seniori la Universitatea Bucureşti (1969/70 – 1972/73) şi la CSA Steaua Bucureşti (1973/74 – 1980/81). Maestru al sportului din 1971 – pentru merite sportive la Universitatea Bucureşti. Maestru emerit al sportului din 1974 – pentru performanţe realizate în cadrul clubului militar.
Antrenor emerit din 1992. A antrenat echipe din România – CSA Steaua Bucureşti (1981/82 – 1990/91) şi Franţa – RC Strasbourg (1991 – 1995) şi HC Selestat (1995 – 2000).
A antrenat echipa naţională masculină a României, în perioada 2001 – 2004. A mai activat ca antrenor secund la lotul naţional de seniori în anii 1983 şi 1984.
După această adevarata prezentare se poate sa fi fost un idol pentru cei/cele mici, în trecut, dar poate şi pentru alţii mai mari în prezent, şi a acceptat invitaţia noastră de a răspunde la cele 5 întrebări de promovare a handbalului sub sloganul “Joacă Handbal!”:

1.De ce aţi ales sa jucaţi handbal?
Radu Voina:
E relativ dificil şi simplu în acelaşi timp. Dar vreau sa vă zic că atunci când vezi aceste fete minunate (n.r. componentele echipei naţionale senioare) că joacă pe toate meridianele lumii şi că aduc bucurie oamenilor şi că sunt aşa frumoase cum sunt şi sunt şi handbaliste valoroase, de ce nu şi fetele micuţe care doresc să joace handbal, nu ar face acelaşi lucru.

2.Care este idolul dumneavoastră în acest sport?
Radu Voina:
E greu. Nu ştiu dacă am avut un idol. Mie mi-a plăcut competiţia, mi-a plăcut corectitudinea, onestitatea şi eu zic că tot ceea ce am făcut, am făcut prin prisma acestor lucruri.

3.Care sunt satisfacţiile pe care vi le-a oferit/ vi le oferă handbalul?
Radu Voina:
Handbalul m-a învăţat să ştiu să trăiesc. Şi m-a învăţat să trăiesc viaţa de după handbal. Se spune că sporturile colective crează caractere şi că te învaţă să trăieşti. Viaţa sportivă este scurtă, dar viaţa de apoi este cea adevărată. Şi cred eu, că handbalul şi sportul colectiv, trăirea în colectivitate, trăirea emoţiilor, bucuriilor, ne învaţă să trăim.

4.De ce ai nevoie pentru a reuşi in handbal?
Radu Voina:
Foarte multă muncă, sacrificii şi devotament faţă de sportul pe care îl practici şi un pic de talent.

5.Care credeţi ca sunt motivele pentru ca cei mici, să aleagă să descopere tainele acestui minunat sport?
Radu Voina:
Pentru că este un sport foarte frumos, practicat între prieteni, sport colectiv care te învaţă să îl ajuţi pe prietenul din dreapta şi din stânga şi crează corp frumos şi cel mai important, minte sănătoasă.