COMPONENTA UNEI NAŢIONALE DE SUCCES PROMOVEAZĂ HANDBALUL
– VALENTINA ARDEAN ELISEI –

Valentina Elisei

Valentina Elisei www.csoltchim.com

Valentina Ardean Elisei – 1,71 m, 68 kg, s-a apucat de handbal în 1994 şi a fost declarată cea mai bună extremă stânga din lume la CM Rusia din 2005 şi cea mai bună extremă din Europa la CE Macedonia din 2008. Îi place ca în foarte puţinul timp liber să stea cu familia, timp pe care îl consideră un privilegiu, o bucurie. Este dacă nu cea mai mare, una dintre cele mai mari jucătoare pe care le-a dat handbalul feminin românesc pe acest post. Este Maricel Voinea, în varianta feminină şi a declarat la sfârşitul CE din Macedonia 2008 “Sincer, nu mă aşteptam sa fiu aleasa in echipa tip. Eu am încercat sa joc cat mai bine pentru echipa. Bineînţeles, ca le mulţumesc colegelor pentru acest titlu, fără ele n-as fi putut sa intru in cea mai buna echipa a campionatului. Si titlul de cea mai buna extrema stanga de la Mondialul din 2005 si acesta sunt la fel de importante in cariera mea, dar totuşi acum, in Macedonia, bucuria ar fi fost mult mai mare daca am fi cucerit o medalie

A câştigat titlul de cea mai bună extremă stânga din Europa, după ce a trecut prin momente mai puţin fericite din viaţa ei. Jucătoarea Oltchimului s-a accidentat la piciorul stang pe 28 septembrie 2007, in Supercupa Europei, atunci când a suferit o fractura de stres. După cinci luni de absenta a revenit pe teren a muncit, aşa cum îi place să facă, iar în anul următor a obţinut performanţa din Macedonia!
Şi-a dorit să ajungă cât mai sus de mic copil. A muncit enorm şi treptat a realizat lucruri măreţe cu care s-ar mândri orice sportiv de performanţă. A câştigat medalia de aur la CE Junioare – Franţa, a câştigat cupa Challenge cu Remin Deva de unde a făcut pasul spre înalta performanţă jucând pe postul de inter stânga! Şi – a propus apoi alte ştachete de doborât şi a ajuns la naţională şi Oltchim. In ciuda înălţimii sale mici, vie ne este mereu plutirea şi detenta la învăluirile venite din extremă cu aruncare de pe inter!
Şi aşa o vom vedea şi la CM China, unde avem încredere că nu o poate bate nimeni. Va fi din nou cea mai bună extremă din lume! Dar de data aceasta cu cea mai buna naţională din lume!. Dorinţa de afirmare a ei, munca depusă pentru a obţine performanţe poate face pe oricine să înţeleagă că acest lucru se poate realiza!
Este un idol pentru cei/cele mici, dar poate şi pentru alţii mai mari şi a acceptat invitaţia noastră de a răspunde la cele 5 întrebări de promovare a handbalului sub sloganul “Joacă Handbal!”
1.De ce aţi ales sa jucaţi handbal?
Valentina Ardean Elisei: De mică mi-a plăcut să fac sport. Iniţial mi-am dorit să fac gimnastică, dar am ajuns la handbal prin sora mea. Am tot văzut-o fericită când venea de la handbal şi m-am dus şi eu, curioasă să văd despre ce este vorba. După primele antrenamente m-am îndrăgostit şi eu de joc şi am rămas la handbal.
2.Care este idolul dumneavoastră în acest sport?
Valentina Ardean Elisei: La feminin – daneza Anja Andersen, iar la masculin – Cristian Gaţu.
3.Care sunt satisfacţiile pe care vi le-a oferit/ vi le oferă handbalul?
Valentina Ardean Elisei: La sfârşitul unor competiţii mari (CE, CM), când am la gât o medalie, sentimentul este unul deosebit, sunt fericită, iar acest sentiment vine din suflet, din faptul că nu am muncit degeaba. În general obiectivele pe care ţi le propui la începutul sezonului şi le realizezi la sfârşit îţi aduc satisfacţii majore.
4.De ce ai nevoie pentru a reuşi in handbal?
Valentina Ardean Elisei: În afară de foarte multă muncă, să îţi placă ceea ce faci, să faci din plăcere handbal şi să fi profesionist.
5.Care credeţi ca sunt motivele pentru ca cei mici, să aleagă să descopere tainele acestui minunat sport?
Valentina Ardean Elisei: Handbalul este un sport de echipă, iar echipa este familia ta pentru că în majoritatea timpului stai cu echipa, chiar mai mult decât cu familia. Iar într-o familie înveţi să te susţii unul pe altul, mai ales în momentele grele. Acest lucru cred eu că ar fi cel mai important lucru pe care să îl înţeleagă cei mici, să aleagă să joace handbal.