Ionela Gâlcă Stanca şi Oana Manea
COMPONENTELE UNEI NAŢIONALE DE SUCCES PROMOVEAZĂ HANDBALUL

ionela-galca

Ionela Galca

Conform declaraţiilor antrenorului naţionalei României şi a clubului Oltchim Rm. Vâlcea, avem cei mai buni pivoţidin lume la ora actuală.
Născută la Constanţa în 09.01.1981, Ionela Gâlcă Stanca 1,76 m, 72 kg, a fost declarată cel mai bun pivot din lume la CM din 2005, îi place în timpul foarte puţin liber pe care îl are să iasă la un film cu şoţul ei în Bucureşti. A fost inclusă săptămâna trecută în echipa Cupei Mondiale din Danemarca şi a declarat că premiul îl merită cu prisosinţă şi colega ei de club şi echipă naţională care joacă pe acelaşi post, Oana Manea. Ar fi împărţit premiul constând într-o boxă, primit de la organizatori, dar nu are cum.

Celalalt pivot din naţională şi din cadrul clubului Oltchim, Oana Manea – 1,75 m, 78 kg, a început să joace handbal în jurul

Oana Manea

Oana Manea

vârstei de 10 ani, la CSS Bucureşti având ca primă profesoară pe Elena Gheorghe. Provenind dintr-o familie sportivă, tatăl său fiind antrenor de fotbal, la vârsta de 14 ani face deja pasul către clubul Oltchim. Este prima medalie de aur câştigată de ea cu echipa naţională şi “speră să nu fie ultima, deoarece avem o echipă valoroasă şi se poate mai mult. Este o bucurie când ştiu că am pus şi eu umărul la o performanţă obţinută de echipa naţională. Sunt fericită deoarece nu m-am mai întâlnit până acum cu acest lucru” a declarat Oana Manea pentru site-ul nostru.

Celalalt pivot din naţională şi din cadrul clubului Oltchim, Oana Manea – 1,75 m, 78 kg, a început să joace handbal în jurul vârstei de 10 ani, la CSS Bucureşti având ca primă profesoară pe Elena Gheorghe. Provenind dintr-o familie sportivă, tatăl său fiind antrenor de fotbal, la vârsta de 14 ani face deja pasul către clubul Oltchim. Este prima medalie de aur câştigată de ea cu echipa naţională şi “speră să nu fie ultima, deoarece avem o echipă valoroasă şi se poate mai mult. Este o bucurie când ştiu că am pus şi eu umărul la o performanţă obţinută de echipa naţională. Sunt fericită deoarece nu m-am mai întâlnit până acum cu acest lucru” a declarat Oana Manea pentru site-ul nostru.

Referitor la premiul pe care colega ei l-ar fi împărţit cu ea, după Cupa Mondială din Danemarca, Oana Manea a răspuns astfel: “Dacă ea aşa crede,îi mulţumesc. Important este să ajutăm echipa în continuare prin jocul nostru chiar dacă francezii de exemplu, ne-au felicitat, spunând că aşteptau de multă vreme să vadă acest joc cu 2 pivoţi“.
Sunt idoli pentru generaţiile mici, dar poate şi pentru alţii mai mari şi amândouă au acceptat invitaţia noastră de răspunde la cele 5 întrebări de promovare a handbalului prin sloganul “Joacă Handbal!”
1.De ce aţi ales sa jucaţi handbal?
Ionela Gâlcă Stanca: Eram în clasa I, nici nu mai ştiu exact. Sora mea era cu 3 ani mai mare ca mine şi juca handbal. M-a luat şi pe mine la câteva antrenamente şi a început să îmi placă mult de tot, imediat!
Oana Manea: Am ajuns să joc handbal dintr-o întâmplare!Eram prin clasa a IV-a şi mă ciondăneam cu un coleg. Învăţătoarea m-a văzut şi m-a chemat la ea. Am crezut că o să mă certe, dar ea m-a întrebat dacă vreau să joc handbal?! Ce era să fac, am răspuns că da şi ulterior mi-a plăcut enorm să practic acest sport!
2.Care este idolul dumneavoastră în acest sport?
Ionela Gâlcă Stanca: Bojana Popovici de la Viborg.
Oana Manea: Este o româncă – Valentina Cozma.
3.Care sunt satisfacţiile pe care vi le-a oferit/ vi le oferă handbalul?
Ionela Gâlcă Stanca: Sunt mai multe. În primul rând că am avut posibilitatea să vedem şi să vizităm multe ţări. Apoi mi-a oferit aceea satisfacţie de a câştiga, de a obţine victorii şi performanţe.
Oana Manea: Performanţele! Atunci când iei ceva, câştigi o medalie, atunci te bucuri nespus pentru munca pe care ai depus-o. Pentru un loc pe podium te bucuri întotdeauna.
4.De ce ai nevoie pentru a reuşi in handbal?
Ionela Gâlcă Stanca: De multă muncă şi puţin talent. Sunt mulţi care muncesc, dar parcă cei talentaţi sunt aşa, un pic mai avantajaţi.
Oana Manea: Ambiţia şi multă muncă sunt principalele lucruri.
5.Care credeţi ca sunt motivele pentru ca cei mici, să aleagă să descopere tainele acestui minunat sport?
Ionela Gâlcă Stanca: Să le placă în primul rând să practice handbalul, să le placă ceea ce fac.
Oana Manea: Important este ca părinţii să îşi lase copii la handbal. Tainele acestui sport le găseşti pe parcurs. Să îţi placă ceea ce faci, chiar să ai un idol, ceva care să te atragă către sport în primul rând.