Radu Voina - selectioner Romania

ULTIMA EXPERIENTA! PENTRU GENTLEMAN!

Radu Voina, antrenorul Naţionalei României de handbal feminin, a mărturisit intr-un interviu acordat arenavalceana.ro, că nu şi-ar mai dori pe viitor, un alt angajament cu o echipă de club!

Fostul tehnician al CS Oltchim, Radu Voina, a revenit săptămâna trecută la Vâlcea. De această dată, însă, doar din postura de antrenor al echipei naţionale a României, care s-a pregătit la poalele Capelei înainte de plecarea spre Danemarca, acolo unde participă la cea mai importantă competiţie amicală de dinaintea Campionatului European din noiembrie, Cupa Mondială. Înainte, însă, de a decola spre Danemarca, selecţionerul a acceptat să ne vorbească despre planurile sale legate de Naţională, situaţia jucătoarelor convocate la lot, despre Oltchim şi în general despre tot ceea ce se întâmplă în prezent în handbalul feminin românesc.

* Aţi revenit din nou la Vâlcea. V-a fost dor de oraş, de sală, de echipă…?
– Nu ştiu dacă mi-a fost dor, dar a fost o senzaţie din asta mai specială. Nu ştiu dacă a fost dor sau au fost emoţii. Indiferent de ceea ce se întâmplă, revederea aceloraşi oameni, a sălii… îţi creează un sentiment mai special.

* Cum e viaţa după Oltchim?
– E bună. Pentru mine e foarte bună şi probabil că aveam nevoie de aşa ceva şi nu regret niciodată că am decis să mă opresc la nivel de club. Trebuia să mă mai gândesc şi la familia mea.

* Vă mai gândiţi să preluaţi o echipă de club?
– Nu. Cred că trebuie să facem loc antrenorilor tineri. Tinerii trebuie să-i dea afară pe «boşorogi», începând cu mine. E nevoie să vină «sânge» nou!

* Oltchim a fost ultima experienţă la o echipă de club?
– Da, cu siguranţă. La nivel de club, e ultima!

„Acum, pentru mine s-au schimbat priorităţile”

* Nu vă gândiţi nici măcar la o echipă din handbalul masculin?
– Nu ştiu, de obicei în meseria noastră se spune că niciodată nu trebuie să zici nu. Dar eu cred că am ajuns la o vârstă, şi la uzură şi la alte lucruri. Pentru mine, priorităţile s-au cam schimbat acum.

* Ideea de a fi cooptate în staff-ul tehnic al Naţionalei două dintre fostele jucătoare ale primei reprezentative, Dinu şi Lecuşanu, v-a aparţinut?
– Am avut şi eu o contribuţie. Trebuie să înţeleagă toată lumea că fostele jucătoare nu trebuie uitate în momentul în care zic stop handbalului. Trebuie să ne bazăm pe ele, pentru că e nevoie şi trebuie să profităm de experienţa lor.

* Narcisa şi Luminiţa au intrat deja în «pâine». Cum le simţiţi?
– Sigur că e foarte greu când schimbi titulatura de jucătoare sau statutul. Dar încet-încet, se vor acomoda. Narcisa va fi responsabila echipei de senioare. De fapt, eu asta am cerut. N-am cerut-o pe Narcisa, am cerut pe cineva care să se ocupe de echipă. Toate marile echipe au şef, un manager al echipei, care se ocupă mai puţin de latura sportivă şi mai mult de alte lucruri. Iar Luminiţa, ca antrenor secund, este deja foarte implicată. Sigur că mă ajută! În plus, şi prestanţa celor două este impresionantă. Sunt cunoscute peste tot în lume. Contează foarte mult şi asta. Trebuie să luăm şi noi exemplul altor forţe ale Europei, unde fostele jucătoare sunt incluse în staff-ul federaţiilor. E normal să nu fie date la o parte şi uitate.

„Din generaţia despre care spuneam că încă mai ţine steagul sus în handbalul feminin, dou-trei jucătoare au ieşit, pe altele nu ne putem baza”

* Referitor la componenţa lotului, ştiu că sunt probleme cu anumite jucătoare, pe care nu vă veţi putea baza. Care e situaţia acestora?
– Păi aţi văzut! Ramona este accidentată şi cred că va fi o problemă şi pentru Oltchim. Se pare că este mai grav accidentată decât se presupunea, are probleme cu tendonul. A rămas Ada Nechita singură! Vărzaru are probleme cu genunchiul şi nu poate veni.
Este generaţia care, şi eu am spus asta mai demult, începe să ajungă mai repede spre finalul carierei decât spre apogeu. Cristina Neagu are şi ea nişte probleme cu umărul, care datează de câţiva ani. Narcisa s-a lăsat, au mai intervenit şi problemele Ionelei Stanca şi Valeriei Beşe. Deci din generaţia aceea care ziceam eu că mai ţine încă steagul sus în handbalul feminin, două-trei au ieşit, pe altele nu ne putem baza. Vom vedea cu ce le înlocuim…

* Valeria Beşe şi Ionela Stanca au vorbit cu dumneavoastră, v-au spus ce le-a determinat să ia decizia retragerii de la Naţională? Am văzut că se pune problema suspendării jucătoarelor…
– Ce suspendări!? Astea sunt poveşti… Eu merg pe principiul că dragoste cu sila nu se poate. Mai trist …

CLICK AICI PENTRU INTERVIUL COMPLET DIN ARENAVALCEANA.RO!