PETRU GHERVAN

DESPRE DECIZIA ÎN CAZUL ŞANIA

ghervanpetruAşa cum am promis în cadrul ştirilor, venim în atenţia iubitorilor de handbal cu declaraţiile antrenorului Petru Ghervan, despre situaţia lui Şania la echipa naţionala şi suspendarea lui de către FRH pentru 6 etape, după ce acesta nu a participat la acţiunea naţionalei masculine în turneul întreprins în Ungaria cu ocazia memorialului în cinstea fostului handbalist Marian Cozma. Contactat de echipa eurohandbal antrenorul naţionalei noastre a răspuns prezent ca de fiecare dată, în interesul muncii pe care o depune de ceva vreme la lot, şi în interesul tuturor iubitorilor acestui joc – de a duce din nou echipa naţională la un turneu final. Iată ce a spus profesorul sucevean despre Şania, decizia FRH de a-l suspenda şi alegerea sa exotică:

Am luat act de această decizie faţă de un jucător la care eu ţin foarte mult. Alegerea sa este una nefericită ca şi carieră, Dubai fiind o destinaţie bună pentru el şi familia lui, este bună în interesul personal nu şi naţional, pentru selecţionata noastră naţională. Din punctul meu de vedere, interesul pentru alegerea lotului echipei naţionale este să primeze aducerea jucătorilor la care şi interesul personal este îndreptat spre lotul nostru. Chiar dacă am făcut un raport despre pregătirea din turneul din Ungaria, federaţia era şi este hotărâtă să nu mai tolereze asemenea lucruri.

SaniaAm plecat la o muncă grea – trebuie să schimbăm generaţiile şi jucătorii care nu mai au mult de jucat la echipa naţională au înţeles acest lucru (Pârâianu, Petrea, etc.), dar schimbarea nu trebuie făcută doar de dragul schimbării, ci trebuie făcută cu jucătorii dornici de performanţă la echipa naţională pe termen lung. În condiţiile astea avem nevoie de jucători care să dăinuie la echipa naţională şi Şania, care este născut în 1983, este unul dintre ei. El va fi în pletitudinea forţelor peste 2-3 ani, dacă cariera lui urmează un drum firesc. De aceea eu ţin mult la Şania ca jucător pentru naţională.

Am vorbit cu el şi sper ca undeva la nivelul federaţiei, deşi regulamentele sunt aplicate corect, că dacă a greşit faţă de regulamente a greşit din nevoia de a-şi găsi echipă unde să joace, dar este o echipă care nu este o soluţie şi pentru naţională. Atâta timp cât Şania se pregăteşte bine la echipa de club şi doreşte să vină la lot, să îl folosim în continuare. Este un jucător care, dacă este motivat şi dus în direcţia performanţei, poate să susţină acest lucru prin mijloacele pe care le are.

Să nu facem noi din regulamente un capăt de ţară, deşi toleranţa repetată duce la anarhie până la urmă. La echipa naţională nu trebuie să se vină prin impunere ci liber consimţit. Iar indisciplina nu are ce căuta la lot în încercarea noastră de a forma o echipă puternică. Felul în care Şania şi-a prezentat motivele personale în detrimentul echipei naţionale şi momentul în care el şi le-a prezentat, înseamnă încălcarea regulamentelor, de fapt indisciplină. Doar cu 2 zile înainte de convocare mi-a prezentat aceste motive: că trebuie să plece, că e vorba de o sumă mare de bani, că nu am câştigat bani la Steaua de câteva luni, etc.

L-am îndreptat către FRH pentru că eu aveam nevoie de el la lot. Precizez că am solicitat la investirea în funcţie, aplicarea regulamentelor, pentru că la naţională va fi un regim de muncă de fier, iar acum mă aflu într-o situaţie ingrată. De aceea o să discut cu şeful meu – dl Goran, să fim un pic mai elastici, pentru că Şania este primul caz de acest gen. Iar situaţia lui Şania poate fi de natură să amâne un pic evoluţia naţionalei, pentru că eu aş fi început turneul din Ungaria cu Şania pe inter stânga.

Echipa naţională trebuie să fie tot timpul împreună, iar problemele personale ale jucătorilor care apar în perioadele de reunire la lot, trebuie să dispară. Dacă se întâmplă, azi o dată, mâine o dată, mai bine jucăm azi fără Şania, decât să jucăm mâine fără el.

Am fost mulţumit de felul în care Şania s-a dedicat echipei naţionale la Oradea (n.r. meciul amical cu Ungaria), în regimul de muncă impus şi de aceea ar trebui să găsim o cale de conciliere, ca un ultim avertisment, în condiţiile în care Şania mai are un cuvânt de spus 5-6 ani la echipa naţională

Înainte de plecarea în Dubai, pe site-ul clubului Steaua, conducerea acestuia i-a transmis un mesaj de mulţumire lui Şania, pentru munca depusă şi pentru felul in care a apărat culorile clubului cât a fost jucătorul Stelei.