ADRESATI FELICITARI BAIETILOR – PE CHAT-UL EUROHANDBAL!

Rusia – ROMANIA 32-37 (dupa 32-28 in tur) si cu scorul general de 64-65, Romania va participa la turneul final, planificat pentru 13-30 ianuarie – in Suedia!

CASTIGUL IN VIITORUL APROPIAT! – Romania poate intra, dupa multa vreme, din cea de-a treia, in cea de-a doua urna valorica, la tragerile la sorti pentru viitoarele competitii europene si mondiale, dupa ce au eliminat o echipa – Rusia, din prima urna valorica! Un obiectiv pe care Vasile Stanga, l-a avut in vedere inca de la instalarea pe banca tehnica a tricolorilor

Nimeni nu mai credea dupa infrangerea la 4 goluri diferenta, de la Bucuresti, ca tricolorii mai au ceva sanse pentru calificarea la CM Suedia 2011! Poate nici majoritatea jucatorilor nostri. Plecand acasa cu o zestre buna obtinuta dupa o prima mansa, desfasurata in deplasare, elevii lui Maximov au privit returul ca pe o simpla formalitate. Si totusi, in urma unui joc de-a dreptul fantastic, chiar istoric – realizat dupa multi ani de echipa noastra nationala masculina, incredibilul s-a produs!

“Orice s-ar intampla dupa prima mansa, calificarea se decide in returul din Rusia!” spunea antrenorul Vasile Stanga, inaintea duelurilor cu rusii! Dupa infrangerea la 4 goluri de la Bucuresti, Stanga isi pastra in continuare optimismul! “Mergem sa ne luptam si sa ne calificam!”. Dar cine oare il credea?! Poate nici cel mai infocat suporter al handbalului romanesc!

Multa lume a si uitat ca Romania joaca un meci de baraj cu Rusia pentru calificarea la CM sambata la ora 16,00! Chiar si rusii au crezut ca nationala lor vor  avea o misiune usoara si nu s-au ingesuit la sala sa isi sustina favoritii!

Romania incepe in forta meciul, in fata mult mai titratilor lor adversari si i-a conducerea pe tabela: 6 – 8 la jumatatea primei reprize. Majoritatea “Ursiilor” – cum sunt denumiti campionii din Cekhov si care alcatuiesc in proportie de 90% nationala Rusiei, participand de curand, la Final4 EHF Champions League, intrand astfel, intre primele 4 echipe ale continentului, dupa ce au eliminat Montpellier. Un simplu foc de paie, am fi putut spune!

Dar formaţia pregătită de Vasile Stângă şi Nicolae Munteanu joaca din ce in ce mai convingător, decât au aratat la Bucureşti si ne dau sperante spre sfarsitul primei reprize. Avem o diferenţă maximă de şase goluri! 8-14  min. 24! dupa un “JOACA HANDBAL!” superb – faza frumoasa realizata de Jurca cu pas pe la spate in extrema, de unde Ghionea finalizeaza! Diferenta se mentine şi aproape de pauză 9-15, min. 27. Rusii revin in ultimele minute dar tabela a rămas favorabilă echipei României şi după 30 de minute, este 13-16! In continuare Rusia este echipa fericita, dar simtim o licarire – incepem sa avem sperante si ne anuntam prietenii ca Romania poate produce o imensa surpriza!

Românii simt ca se poate si chiar din startul partii a 2-a,  pun presiune pe echipa adversă. Dominam o echipa mare si la propriu si la figurat! Cel mai impunator om al rusilor, pe laga Kamanin (197 cm, 107 kg, 32 ani), este  interul stanga – Rastvortsev Alex, o adevarata forta a naturii, la cei – 200 cm, 118 kg si 32 ani!

In ciuda faptului ca, in general este o echipa greoaie, rusii mai au in Filippov Vasily – 183 cm, 87 kg, 29 ani; unul din putinii jucatori cu imaginatie si tehnica mai multa, decat forta, fiind un playmaker de care Maximov se foloseste foarte mult. Acesta reuseste 9 goluri si adversarul încerca să îşi revină, dar  România a nu se lasa, este24-29 (min. 50)!, nationala noastra fiind calificată la CM, cu zece minute înaintea finalului, care a fost, binenteles DRAMATIC!.

Când mai erau cinci minute, Rusia revine în joc, pana la 29-31! Dar tricolorii isi dau seama ca este pacat de efortul pe care l-au depus si asa cum ii sade bine unui sportiv profesionist, care atunci cand nu mai poate trebuie totusi sa traga de el, au mai făcut un efort, si calificarea este aproape! Este 30-35 (min. 59), după un gol superb al lui Csepreghi, care a fost si cel mai bun marcator (8g) al tricolorilor, aratand ca noul val al tinerilor, are valoare!. Putem castiga si doar la 4 goluri, deoarece am inscris mai mult in deplasare.

Insa Şania – care a facut o partida foarte buna, face 31-36, când mai erau 50 de secunde! Suntem obisnuiti sa pierdem finaluri incredibile, dar când Ghionea a marcat de la 7 metri, cu 10 secunde înaintea finalului, bucuria a invadat suporterii handbalului romanesc si a produs o “explozie” pe banca tricolorilor. SUNTEM la CM SUEDIA 2011! Si lasam in premiera Rusia, afara de la competitie, dupa o partida istorica!

Tineretea si dorinta a invins Forta si experienta! Si ne da sperante pentru o calificare la Olimpiada din 2012 de la Londra! Din decembrie pana in ianuarie ne mutam atentia asupra handbalului! Sportul de echipa nr.1 ne va reprezenta in Scandinavia, atat la feminin cat si la masculin la turneele finale ale CE si CM.

Marcatorii Romaniei au fost: Csepreghi 8 goluri, Sania 7, Novanc 5, Jurca 4, Ghionea 4, Florea 4, Stamate 2, Fenici 2 si Sabou 1.

CLICK AICI – PENTRU A VEDEA REZUMATUL UNEI PARTIDE ISTORICE, FACUTA DE TRICOLORI!

“Miracolul” românesc de la Cehov va putea fi urmărit în reluare, duminică, de la ora 18.00, la Digi Sport!

E o reîntoarcere în elită, după mine. Au jucat băieţii ăştia extraordinar, nici nu ştiu pe cine să remarc, o echipă într-adevăr care mi-aduce aminte de tinereţe”, a spus Cristian Gaţu, imediat dupa partida, pentru DIGI SPORT.

A fost un meci extrem de greu, a fost bine, probabil, că am reuşit să preluăm conducerea încă de la început şi am reuşit să ne păstrăm acolo. Fie că au fost şase goluri la un moment dat, fie că, la un moment dat, au venit ei la două, am avut puterea să revenim şi cu un meci exact şi foarte bine pus la punct am reuşit să câştigăm la cinci goluri”, a spus şicu emotie si raguseala in voce – Iulian Stamate, pentru DIGI SPORT.

Prima echipă care a obtinut calificarea dupa barajele europene, a fost Spania, care a eliminat vineri, Portugalia cu 33-25 în retur (27-26 în tur).

Echipa României are patru titluri mondiale la activ ( 1961, 1964, 1970 şi 1974). Mai mult decât atât, aceştia au obţinut şi două medalii de bronz (1967 şi 1990).

Tragerea la sorţi a grupelor Turneului final (4 grupe a cate 6 echipe), ale CM din 2011, va avea loc în data de 9 iulie.