Grupa A – Spania, Danemarca, ROMANIA, Serbia; se intersecteaza in MAIN ROUND cu Grupa B: Muntenegru, Croaţia, Rusia si Islanda.

Sortii au harazit ca vom intalni la Aalborg, una dintre tarile organizatoare, dar ne putem lua si revansa asupra Spaniei, dupa infrangerea din ultimele 2 secunde, de la CM China 2009 si avem avantajul ca, am putea juca pana in fazele finale (ceea ce ne dorim cu totii), in aceeasi tara – Danemarca. Romania va juca in ordine cu:

Spania in 7, cu Danemarca in 9 si cu Serbia in 10 decembrie.

Din grupele principale se califica mai departe – in MAIN ROUND, primele 3 echipe din grupa, cu rezultatele directe, inregistrate intre ele. In MAIN ROUND ne-am putea intersecta cu cele 3 echipe calificate din grupa B, formata din: Muntenegru, Croaţia, Rusia si Islanda. Faza a doua a grupei noastre, precum si semifinalele si Finala, se va disputa la Herning (Oltchim a jucat acolo – turul Finalei LC cu Viborg).

Serbia pare a fi cel mai accesibil adversar

Serbia pare singura care dispune de un lot sub valoarea României. Vedete sunt Andrea Lekic (Krim Ljubljana), Svetlana Ognjenovic (Metz Handball) – extrema placată de Gunnar Prokop în celebrul meci cu Hypo Viena din ultima ediţie a Ligii Campionilor – şi Sanja Damnjanovic (Krim Ljubljana). Handbalistele din ţara vecină nu s-au calificat la turneul final al Campionatului Mondial din China, deoarece au pierdut duelul din play-off, în faţa Germaniei, după două eşecuri: 24-29 pe teren propriu, 19-22 în deplasare. La precedenta participare la un turneu final, cel al Campionatului European din 2008, Serbia a pierdut toate cele trei meciuri din grupă, cu Croaţia (26-30), Germania (31-32) şi Macedonia – ţara gazdă (30-31).

Spania, „coşmarul” ultimelor turnee finale

Fiecare dintre cele trei naţionale pe care România le va întâlni se bazează pe jucătoare emblematice. Begona Fernandez, Marta Mangue, Elisabet Pinedo, Carla Alberto, Andrea Barno, Silvia Navarro sau Carmen Berenguer sunt doar câteva dintre cele care ne-au dat coşmaruri în ultimele meciuri directe cu Spania. Aşa cum se cunoaşte, ibericele sunt cele care ne-au spulberat în două rânduri visele de glorie: prima oară în 2008, la Europene, iar apoi în 2009, la Mondiale.
Declinul României în faţa Spaniei a fost rapid şi neprevăzut. După ce la Campionatul Mondial din 2007 le-am spulberat cu 32-19, ibericele ne-au distrus la Campionatul European din 2008, învingându-ne cu 26-18, pentru ca ulterior să ne administreze încă o înfrângere dureroasă, la Campionatul Mondial din 2009, la limită, cu scorul de 26-25, golul victoriei fiind înscris chiar în ultima secundă.

Danezele vor avea avantajul propriului public

Pentru Danemarca – ţara unde se desfăşoară cel mai bun campionat din lume – evoluează handbaliste cu renume pe plan european, precum Rikke Skov, Henriette Mikkelsen, Gitte Aaen, pe care românii le cunosc din duelurile Oltchim-ului cu Viborg HK din Liga Campionilor.
Româncele le-a înfruntat pe nordice şi la precedenta ediţie a Europenelor, din Macedonia, şi le-au învins greu, cu scorul de 27-25, după ce danezele conduceau la pauză cu 13-10. De această dată, le va fi însă şi mai greu fetelor noastre să izbândească, în principal pentru că Danemarca va evolua pe teren propriu, în faţa propriului public.

Spania şi Serbia s-au înfruntat şi în preliminarii

Două dintre adversarele pe care româncele le vor înfrunta la Campionatul European (Spania şi Serbia) au evoluat împreună în aceeaşi grupă din preliminarii. Ibericele s-au calificat însă de pe primul loc, cu maximum de puncte, 12, depăşindu-le fără drept de apel pe vecinele de peste Dunăre (care n-au strâns decât 8). Ambele dueluri dintre Spania şi Serbia au fost câştigate de iberice, 21-20 în deplasare şi 29-25 pe teren propriu.

Componenta celorlalte grupe:

Grupa C – Germania, Ucraina, Suedia, Olanda

Grupa D – Norvegia, Ungaria, Franţa, Slovenia.