“ROMANIA E PREA SARACA SA SE MAI IMBRACE IEFTIN! TREBUIE SA OFERIM MARILOR SPORTIVI ROMANI, SANSA SA EVOLUEZE IN FATA PROPRIILOR SUPORTERI”

In premiera pentru Romania, Cristian Gatu anunta prin intermediul eurohandbal.ro, ca s-a pregatit un proiect prin care s-a solicitat Ministerului Dezvoltarii, consultanta in obtinerea de fonduri europene, pentru construirea a 25 sali de sport, care sa permita gazduirea unor competitii europene si mondiale. In plus, se asteapta pana la 1 mai, raspunsul Consiliilor Judetene, de infiintare a unor centre de perfectionare si dezvoltare a tinerilor handbalisti, in cele 8 Euroregiuni ale tarii – asa cum sunt stabilite de Guvernul Romaniei.

Este un moment foarte prielnic pentru o noua dezvoltare a sportului nostru national. Romanii vorbesc limba handbalului in aceste zile, cuvintele Oltchim, Paula, Ionela, fiind auzite la tot pasul. Milioane de romani iubitori de sport, s-au unit in aceste vremuri tulburi din “cauza” Valcei si a clubului Oltchim, din “cauza” unui spectacol senzational oferit de niste fete minunate, care au avut sustinerea necesara si toate conditiile pentru pregatire. Din pacate, asemeni ca si performantele Constantei la masculin, care au fost vazute de spectatorii unui alt oras – in speta Buzau, si Valcea si echipa noastra campioana Oltchim, va trebui sa dispute Finala Ligii Campionilor in Bucuresti, departe de proprii sustinatori. E o realitate crunta, mohorata. Exista insa romani care iubesc inca! aceasta tara si care lupta pentru imaginea Romaniei!

Despre aceste probleme ale handbalului si sportului in general, despre promovarea si mediatizarea handbalului si masurile luate de FRH pentru a redeveni sportul nostru nr.1, Presedintele – Cristian Gatu ne-a acordat cateva declaratii. Aceste momente deosebite realizate de Oltchim trebuie valorificate de intreg sportul romanesc. Sunt elemente care obliga politicul sa acorde o atentie concentrata handbalului, in viitorul apropiat si sportului de sala in general, pe termen mediu si lung.

Presedintele FRH Cristian Gatu :Victoria Oltchim-ului este o perfomanta de valoare mondiala. Fetele au probat valoarea lor si cred in VICTORIA FINALA! Iubitorii handbalului, sper sa se fi bucurat de aceasta mare victorie obtinuta de Oltchim, de aceasta munca a fetelor, a antrenorilor, de eforturile conducatorilor de acolo, de sprijinul deosebit oferit de Dl.Roibu – Manager General al Combinatului Oltchim, care a acordat finantarea echipei. Dupa aceasta victorie, dar si dupa realizarile Constantei, simt si eu ca publicul, care vine la handbal sau care este interesat de el, e din ce in ce mai numeros si important este (e greu sa dai solutia) sa atragem si oamenii politici, nu numai la handbal, ci la sport in general

“Am anuntat toate Consiliile Judetene si asteptam raspunsul lor pana la 1 mai, cu privire la infiintarea unor centre de dezvoltare a handbalului la nivelul juniorilor, pe cele 8 Euroregiuni, asa cum se regasesc ele pe site-ul Guvernului. In functie de cum vor intelege sa dezvolte un sport, care din punctul meu de vedere este unul national, cred ca numarul echipelor de juniori si a celor care practica handbalul vor putea fi mai multi. In acest fel, sansele ca handbalul sa se dezvolte, sa fie mai mediatizat, mai promovat, cresc considerabil.”

“Cum spuneti dv. de  cazurile Constantei sau Valcei, asemeni a fost si cazul lui Fibrexnylon Savinesti, care juca in meciurile europene, ba la Buzau, ba la Bacau. Aceste lucruri trebuie sa inceteze. Am pregatit un proiect. Nu vreau sa se creada ca mergem pe presiune! Si nu dau vina pe actualul guvern sau pe cel care a fost inainte. Ci doar vreau sa spun, ca de la Revolutie incoace, nimeni nu s-a interesat de aceste probleme ale sportului. Este un proiect prin care am solicitat Ministerului Dezvoltarii, consultanta in obtinerea de fonduri europene, pentru construirea a 25 sali de sport, nu numai pentru handbal, in asa fel incat, cum vor fi ele amplasate, in resedintele de judet,  sa permita sportului romanesc, obtinerea si gazduirea unor competitii europene si mondiale importante.”

Federatia Romana de Handbal, a pierdut la mustata, organizarea unui CM in 2009, in dauna Croatiei, datorita infrastructurii precare.

“Atunci cand ne luptam cu Croatia pentru organizarea CM, noi aveam niste planse frumos desenate, in schimb ei au venit cu niste inregistrari video a unor Sali de sport, deja existente ! cu capacitati mari in ce priveste numarul spectatorilor si toate dotarile necesare. ROMANIA E PREA SARACA, SA SE MAI IMBRACE IEFTIN! Si de aceea, in loc de 5-6 Sali de 100-200 locuri, e de preferat una cu 5000 locuri. Trebuie sa oferim o sansa marilor sportivi romani, sa evolueze in fata propriilor suporteri” a incheiat dl. Cristian Gatu

Oltchim joaca in PREMIERA, Finala Ligii Campionilor, Nationala de tineret masculin s-a calificat la CE 2010 din Slovacia, si in urma eforturilor depuse de FRH prin CNOE Sighisoara si sprijinul autoritatilor din localitatea respectiva, HCM Constanta a avut rezultate remarcabile in Liga Campionilor, Romania este calificata la CE feminin din Danemarca si Norvegia de la sfarsitul acestui an, nationala masculina se afla la doua meciuri de CM, nationalele feminine si masculine de juniori ale tarii noastre participa la tote competitiile majore si cu toate acestea, bugetul handbalului a fost injumatatit, in conditiile in care numarul meciurilor de calificare s-au inmultit.

NE MANDRIM SA JUCAM HANDBAL! CU SPORTUL DE ECHIPA NR.1! DACA NU IL SPRIJINIM ACUM, ATUNCI CAND ?!

Consiliul de Administratie, prin membrii sai, au facut propuneri privind directiile in care trebuie sa actioneze noua Strategie a FRH, pe termen scurt (2010), mediu (2010 – 2012) si lung (2010 – 2020), propuneri care urmeaza sa fie aprobate la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie. Forma finala si parafata de CA va fi supusa spre aprobare si Adunarii Generale. Declansarea actiunii de infiintare a Centrelor Euroregionale a adus si responsabilitatea in teritoriu, a fiecarui membru al Consiliului de Administratie. Zonele de activitate si impartirea responsabilitatilor, sunt urmatoarele:

–          Zona I Bihor, Bistrita, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj – Ion Baban si Gheorghe Tadici

–          Zona II Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui – Petru Ghervan, Dumitru Bernicu si Dorel Sanie

–          Zona III Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea – Grigore Popescu

–          Zona IV Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea – Elena Francu si Marius Puscas

–          Zona V Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi – Cristian Iancu si Valentin Samungi

–          Zona VI Alba, Brasov, Covasna, Mures si Sibiu – Cristian Gatu si Remus Draganescu

–          Zona VII – Arad, Caras Severin, Hunedoara si Timis – Ion Zamfirescu si Nelu Ardelean

–          Zona VIII – Bucuresti (Sectoarele 1 – 6) si Ilfov – Ovidiu Semen, Stefan Birtalan si Doru Manea

Chiar daca la inceput eram sceptic, referitor la CNOE Sighisoara, in pregatirile calificarilor facute acolo, mi-am schimbat parerea total. Se munceste mult acolo, exista absolut totul pentru a face performanta. Tinerii pot creste in valoare foarte mult acolo, nu au nici o grija, doar sa se ocupe de handbal. Ar fi benefic sa mai infintam macar 2-3 astfel de centre, mai ales ca Franta, am inteles ca au 7-8 astfel de centre de perfectionare pentru tinerii handbalisti si de aceea au ajuns la nivelul pe care il au in prezent” – Gabriel Armanu, antrenor secund Romania tineret masculin, dupa recenta calificare a tricolorilor la CE SLOVACIA 2010.

De ce sa se practice handbalul?! Pentru că aici primeşti o educaţie, pe care, de multe ori nu o poţi primii acasă, şi anume „disciplina”- Bogdan Voica, Dinamo Bucuresti – golgeterul ligii nationale masculine 2008/2009 si pana in acest moment si in sezonul in curs

Motivele pentru ca cei mici, să aleagă să descopere tainele acestui minunat sport?
Este ceea ce pot face mai la îndemână cei mici. Copiii trebuie să înţeleagă în primul rând că au nevoie de mişcare, iar mişcarea nu înseamnă o plăcere sau un mod de a activa, ci este o necesitate. Practicarea mişcării de mici, înseamnă păstrarea sănătăţii mai târziu. De aceea copii ar trebuie să aleagă în primul rând mişcarea, dar pot opta pentru handbal care este un sport accesibil, cu procedee foarte simple. Este uşor să se practice handbal. In orice parcare se poate desena un semicerc, pe orice perete se poate desena o poartă şi astfel se pot face pase şi aruncări acolo, se poate juca handbal. Şi asta înseamnă mişcare, înseamnă transpiraţie, înseamnă sănătate, de fapt
“ – JOACA HANDBAL ! cu Prof. Dr. Petru Ghervan, fost selectioner al Romaniei, oficial al Univ. Bucovina Suceava – finalista in Cupa Challenge 2009