Dupa Stiinta si Rapid, ambele din Bucuresti, formaţia noastra campioana, poate deveni a treia grupare din România, care câştigă cel mai preţios trofeu din handbalul feminin european, însă prima care poate juca, intr-o era a marketingului si fortei financiare, cu noua Cupa a Ligii Campionilor, pe masa.

Vâlcencele au avut de trei ori ghinion în semifinale, cel mai aproape fiind de finala in 1989-90, cand a pierdut calificarea doar pentru un singur gol in fata lui Kuban Krasnodar. Acum ori niciodata! a sosit anul Oltchimului?! Romanii vorbesc limba handbalului in aceste zile, cuvintele Oltchim, Paula, Ionela, fiind auzite la tot pasul. Milioane de romani iubitori de sport, s-au unit in aceste vremuri tulburi din “cauza” Valcei si a clubului Oltchim, din “cauza” spectacolului oferit de niste fete minunate. Duminica la ora 17,15 timpul se opreste pentru…HANDBAL!

Pentru a patra oara si a doua oară consecutiv, handbalistele de la Oltchim Rm. Vâlcea încearcă să pătrundă, în premieră pentru handbalul romanesc, în finala Ligii Campionilor, in noul format, şi să îndeplinească un vis, atat pentru noi romanii, cat si pentru conducerea singurului club profesionist de handbal feminin de la noi, care au trasat acest obiectiv de la începutului sezonului. Am obţinut în meciul tur din Ungaria un rezultat pozitiv (25-25), si niciodata nu am avut un astfel de rezultat dupa prima mansa, iar returul il jucam acasa. Dar jocul bun prestat de elevele lui Radu Voina, dorinta lor de a face performanta, sunt elementele hotaratoare ca  in 2010 se poate obţine cea mai frumoasă performanţă din istoria moderă a handbalului românesc.

Intr-o lume a marketingului, a fortei economice, campioana Romaniei a obtinut o performanta extraordinara: calificarea pentru a doua oara consecutiv in semifinalele celei mai puternice competitii europene la nivel de club. In speranta ca vor ajunge în finala Ligii Campionilor, Oltchim Rm. Vâlcea ar călca pe urmele altor două grupări din România, care au fost prezenţe în ultimul act al competiţiei de-a lungul istoriei celei mai importante competiţii inter-cluburi din Europa, performante obtinute de mult, intr-o alta lume a sportului, practicat din placere: Bucureştenele Ştiinţa (câştigătoarea primei ediţii, din sezonul 1960-1961) şi Rapid (de asemenea învingătoare în ediţia 1963-1964). E greu de crezut, ca in conditiile economice de azi ale Romaniei, vreun alt sport mai poate obtine o performanta ca a Oltchimului! Poate nici Oltchimul insasi.

Prima dintre acestea a mai bifat o finală (în 1985-1986), Universitatea Timişoara fiind si ea prezentă in ultimul act(în 1972-1973), dar trofeul a fost adjudecat de fiecare dată de celebra Spartak Kiev.

Ghinionul, le-a urmarit pe valcence în semifinalele competitiei, de-a lungul timpului!

Oltchim deţine deocamdată doar recordul prezenţelor în semifinalele Ligii Campionilor: 4. Aşa cum se cunoaşte, gruparea vâlceană nu a reuşit până acum să facă saltul niciodată în finala competiţiei. În sezonul 1989-1990, echipa noastră a fost cel mai aproape de a juca in Finala Cupei Campionilor. A pierdut atunci, dramatic calificarea, datorita unui singur gol, fiind eliminata de Kuban Krasnodar (URSS), după o victorie cu 28-22 pe teren propriu şi o înfrângere în deplasare cu 22-29. In ediţia 1991-1992 Hypo Sudstadt Viena, a mers mai departe, după ce ne-a administrat două eşecuri: 22-32 (acasă) şi 34-40 („afară”). În fine, în 2008-2009, Oltchim a fost eliminată de Viborg HK (28-34 în Sala Traian, 21-21 în Danemarca).

COMENTATI PE CHAT-UL NOSTRU DACA ACESTA POATE DEVENII ANUL OLTCHIMULUI?

Chiar daca privim cu incredere si optimism, trebuie sa fim realisti totusi – pentru multe dintre handbalistele noastre campioane, accederea în finala Ligii Campionilor poate reprezenta  maxim-ul carierei lor sportive. Si cum, nu se stie ce va fi maine in Romania, mai bine sa profitam atunci cand avem ocazia!

In ciuda unui PROIECT pentru ROMANIA si handbalul romanesc, e greu de crezut că Oltchim se va mai intalni cu o asemenea sansa favorabila. Jocul spectaculos practicat in ultima perioadă, fetele fiind parcă mai bune de la meci la meci, ar trebui sa conduca la un deznodamant fericit: Calificarea in Finala LC si sarbatorirea Anului Oltchim! Aceasta echipa, devenita dupa o istorie dedicata performantelor pentru sportul romanesc,  trebuie să câştige Liga Campionilor! Acum ori niciodată! Poate sa faca asta si O VA FACE! In ciuda faptului ca experienta maghiarelor de la Gyor (de 4 ori consecutiv in semifinalele Ligii Campionilor) este infinit mai mare, fata de cea a jucatoarelor noastre, in momentele cruciale ale unei calificari, cand totul depinde pana si de o confetie aruncata din tribune, pe jos!

Deasemenea, niciuna dintre grupările care se lupta in semifinale, nu putem spune ca este mai buna, sau mai presus de Oltchim. Pe Gyor o cunoaştem foarte bine, Larvik a fost învinsă categoric anul trecut de fetele noastre, iar de Viborg putem trece cu multă muncă desigur, în ambele manşe, dacă ar fi să ne întâlnim din nou cu formaţia daneză, de această dată în finală!