1.3-Montaje legende CM SPA 13In Spania a debutat vineri, Campionatul Mondial de handbal masculin (cu desfasurare 11-27 ianuarie), competitia avand la start 24 de echipe impartite in 4 grupe a cate 6 formatii. Deschiderea celei de-a 23-a editii a avut loc la Madrid in prezenta a peste 10.000 de spectatori si a fost facuta de Hassan Moustafa, IHF Presedinte si Juan de Dios Roman Seco, Presedintele Federatiei Spaniole de Handbal, inaintea jocului dintre Spain vs. Algeria 27-14 scor final. Printre spectatori s-a aflat si Printul de Asturia al Spaniei – Felipe, care a privit handbalul din tribunele “Caja Magica” Arena.

O FINALA FRANTA – SPANIA? PROGRAMUL COMPETITIEI A FOST MODIFICAT DE IHF DIN OPTIMI: CU MECIURI DE TOTUL SAU NIMIC, IMEDIAT DUPA FAZA GRUPELOR! SAMBATA ESTE SINGURA ZI IN CARE SE VOR JUCA 11 PARTIDE LA MONDIAL, IAR PARIORII POT SPECULA COTELE OFERITE DE AGENTII, IN CAZUL IN CARE NU APAR SURPRIZE! “90% MUSCHI SI 100% ECHIPA” E SLOGANUL CARE APARE PE STRAZILE SI BULEVARDELE DIN ORASELE CE GAZDUIESC PARTIDE LA MONDIAL PENTRU ATRAGEREA SPECTATORILOR.

Franța este vazuta ca si principala favorită chiar daca la pariuri, cota cea mai mica o are gazda – Spania. Hexagonul cu nume vechi ca si Nikola Karabatic, Daniel Narcisse (MVP-ul lui 2012), Cedric Sorhaindo sau Luc Abalo ce au alaturi si nume mai noi si mai tinere, spera sa sparga gheata si sa fie singura echipa care castiga de trei ori consecutiv mondialele! În Spania însă o mare favorită va fi, indiscutabil, Spania. Victima Franţei la Jocurile Olimpice, când a fost învinsă dramatic în sferturi, Spania va avea cel mai mare suporter în România în persoana lui Alexandru Buligan, antrenorul secund al echipei iberice care a cucerit titlul mondial în 2005. Spania nu se poate intalnii cu Franta decat printr-o minune inainte de finala mondialului, conform programului stabilit de IHF. O finala de mondial de vis insa pentru organizatori din punct de vedere financiar.

Intrebat la Conferinta de presa organizata inaintea deschiderii CM cum de s-a schimbat sistemul din acest an, presedintele egiptean al IHF a raspuns ca noul sistem eliminatoriu are si minusuri dar probabil mai multe plusuri, evocand in acest sens faptul ca meciurile se vor traii la intensitate mult mai mare chiar din optimi, si mentioneaza totodata ca asa pot sa apara mai multe surprize!

Schimbarea sistemului aduce insa o noua mentalitate in sanul echipelor: favoritele trebuie sa inceapa tare daca doresc sa aiba adversari cat mai accesibili dupa faza grupelor pana in sferturi. Lucru care ajuta pariorii in stabilirea unor bilete destul de sigure la acest start de CM, in cazul in care nu apar surprize neobisnuite! Va vom tine la curent in acest sens cu evolutia cotelor de la jocuri pe CHAT, chiar si in timp real.

Spaniolii au organizat foarte bine turneul pana acum, marketingul si publicitatea fiind la loc de cinste. Pe toate strazile importante ale oraselor unde se disputa jocuri la CM apar bannere care anunta acest eveniment major cu un slogan interesant “90% muschi, 100% echipa”. S-au gandit la toate aspectele organizatorii, inclusiv la cel financiar mizand pe venituri din bilete doar la meciurile Spaniei de peste 1 milion euro, cu cele doua sali imense de peste 12.000 locuri de la Madrid si Barcelona!

In “optimile” competitiei se vor califica primele patru clasate din fiecare grupa. Romania va fi reprezentata la competitia din Spania doar de Bogdan Stark si Romeo Stefan (arbitrii). La ultimul CM SWE 11, Franta a dispus in finala de Danemarca, scor 37-35, dupa prelungiri. Nume sonore, precum Suedia, lipsesc de la marele rendes-vous al handbalului mondial.

Campioana HCM Constanta este reprezentată la competiţia din Spania de antrenorul principal Zvonko Sundovski şi de interul stânga Branko Angelovski, doi dintre eroii Macedoniei la EURO 2012, când au încheiat pe locul al cincilea, după ce au produs câteva surprize uriaşe. 

Grupa A
Franta
Germania
Argentina
Tunisia
Muntenegru
Brazilia

Grupa B
Danemarca
Macedonia
Islanda
Qatar
Rusia
Chile

Grupa C
Serbia
Slovenia
Polonia
Coreea de Sud
Belarus
Arabia Saudita

Grupa D
Spania
Croatia
Ungaria
Algeria
Egipt
Australia.