Romania – R.D. Germană 13-12 dupa prelungiri, intr-o partida ramasa de referinta pentru handbalul romanesc!

Nu v-ati intrebat de atatea ori daca asemenea imagini cu realizari de exceptie ale handbalului pot fi vizionate undeva? Al treilea titlu mondial castigat de Nationala masculina de handbal a Romaniei s-a realizat de catre sportivi exceptionali, pe data de 08.03.1970 la Paris – Franta!

Intr-o finala demna de regia unor filme a lui “Hitchcock”, tricolorii au castigat atunci dupa prelungiri in fata RDG-ului cu Gatu plimband mingea de unul singur de-a latul terenului in ultimele 30 secunde! Aflati in aceeasi grupa si cu Franta – organizatoarea, duelul fantastic castigat atunci de echipa noastra a avut loc dupa ce echipele s-au intalnit si in Grupe, nemtii castigand atunci cu 15-14! Fapt ce ne-a trimis pe culoarul nordic pana in finala, cand am reusit sa aducem Cupa la Bucuresti (15-13 cu Suedia in sferturi si 18-12 cu Danemarca in semifinale). Imaginati-va ce ar insemna acum niste meciuri Romania – Franta, Romania – Suedia sau Romania – Danemarca, etc.

De mentionat ca tunarul nostru Ghe.Gruia a iesit atunci al doilea in clasamentul golgeterilor la mondiale cu 30 reusite – doar cu una mai putin decat a rusului Maximov. In Clasamentul pe medalii  intocmit de IHF intre anii (1938-2012), Romania ocupa si in prezent un meritoriul loc 3 cu cele 4 medalii de aur si 2 bronz castigate la Campionatele Mondiale, fiind depasita doar de Suedia si Franta.

LOT REPUBLICA SOCIALISTA ROMANIA 1970:

1. PENU CORNEL, portar, 24 ani, Dinamo Bucuresti;
2. ORBAN STEFAN, portar, 22 ani, Universitatea Bucuresti;
3. DINCA ALEXANDRU, portar, 25 ani, Steaua Bucuresti;
4. GATU CRISTIAN, centru, 25 ani, Steaua Bucuresti;
5. GRUIA GHEORGHE, inter dreapta, 26 ani, Steaua Bucuresti;
6. SAMUNGI VALENTIN, pivot, 28 ani, Dinamo Bucuresti;
7. LICU GHITA, pivot, 25 ani, Dinamo Bucuresti;
8. OTELEA CORNEL, centru, 30 ani, Steaua Bucuresti;
9. GUNESCH ROLAND, inter, 26, Universitatea Timisoara;
10. GORAN GHEORGHE, centru, 26 ani, Steaua Bucuresti;
11. MARINESCU MIHAILL, pivot, 26 ani, Steaua Bucuresti;
12. MOLDOVAN TITUS, extrema dreapta, 25 ani, Dinamo Bucuresti;
13. POPESCU ION, extrema dreapta, 29 ani, Steaua Bucuresti;
14. KICSID GAVRIL, inter drepta – stanga, 23 ani, Steaua Bucuresti;
15. BIRTALAN STEFAN, inter stanga, 22 ani, Steaua Bucuresti;
16. NICA CEZAR, inter stanga, 25 ani, Dinamo Bucuresti.

Antrenori: NICULAE NEDEFF, OPREA VLASE, EUGEN TROFIN.
Consilier tehnic de pregatire: IOAN KUNST GHERMANESCU.
Medic: GHEORGHR MANESCU.
Conducator delegatie: LUCIAN GRIGORESCU.

VIDEO – “JOACA HANDBAL!” 40 MINUTE CU IMAGINI DE EXCEPTIE AVAND IN PRIM PLAN NUME DE LEGENDA PENTRU ISTORIA SPORTULUI ROMANESC LA NIVELUL PERFORMANTELOR PRIVIND SPORTURILE DE ECHIPA!

ROMANIA – RDG in Finala CM Handbal masculin FRA 1970 (partea 1)

[media id=213 width=500 height=250]

ROMANIA – RDG in Finala CM Handbal masculin FRA 1970 (partea 2)

[media id=214 width=500 height=250]

ROMANIA – RDG in Finala CM Handbal masculin FRA 1970 (partea 3)

[media id=215 width=500 height=250]

ROMANIA – RDG in Finala CM Handbal masculin FRA 1970 (partea 4) – Bucuria de nedescris in tabara tricolora dupa cel de-al treilea titlu mondial castigat!

[media id=216 width=500 height=250]

Franta a invatat handbal de la noi!
Stefan Orban considera ca la baza succesului Frantei in handbalul masculin de astazi sta de fapt na­tio­nala Romaniei din anii ’70. ‘Noi am fost considerati echipa care a practicat cel mai frumos handbal din istorie. Francezii ne invitau constant sa le tinem meciuri demonstrative. Noi am stat la baza handbalului francez profesionist. Ei au construit timp de multi ani echipa de succes din ul­ti­ma perioada. Totul a avut loc gra­dat. In Franta nu a existat presiunea rezultatelor cum s-a in­tam­plat in Romania’, a spus intr-un interviu pentru jurnalulnational.ro fostul portar al tricolorilor – Orban.

Cristian Ţopescu: Nu ştiu dacă este amuzant, dar la finala Campionatului Mondial de Handbal masculin (România – R.D.G. 13- 12) de la Paris din 1970, am uitat că urmau să se joace două reprize de prelungiri (scorul era 12-11) şi, după prima repriză de prelungiri, am exclamat: “Suntem campioni!!!”. Am rectificat imediat, dar greşeala rămâne în biografia mea profesională (interviu acordat tramvaiul32.ro).

“Este adevărat că în handbal am fost foarte crea­tivi. Noi am inventat aeriana şi marcajul om-la-om pe tot terenul”, ne spune preşedintele Federaţiei Române de Handbal. Reuşitele noastre în sportul cu mingea mică mai au însă o explicaţie dincolo de inteligenţa practicanţilor săi, şi anume calităţile fizice. Gaţu aminteşte de “efectul Maricel Voina”, de “plutirile” lui Vasile Stîngă, Hans Moser şi Gheorghe Gruia. “Ei se înălţau să arunce şi mai rămâneau în aer, câteva clipe, după ce zidul advers cobora. Nu ştiu cum făceau…”, a spus pentru adevarul.ro, Cristian Gatu – Presedintele actual al FRH.

Sursa foto: www.comunismulinromania.ro