DE CE SA JUCAM HANDBAL? INTERVIU EXCLUSIV EUROHANDBAL.RO CU NOUL SEF AL NATIONALELOR ROMANIEI – MAI JOS! GHERVAN A MAI FOST SELECTIONER: SECUND (perioada Aihan Omer) SI PRINCIPAL (dupa perioada Aihan Omer).
Gatu ia o decizie radicala! Suceveanul preia atributiile detinute pana de curand de Gheorghe Goran (masculin) si Draganescu Remus (feminin) – apropiati al presedintelui de multi ani. Insa functia pe care o indeplineste din acest moment Ghervan, inca nu este fixata pe o perioada lunga de timp, iar de deplasari ale acestuia cu echipele nationale nici nu poate fi vorba inca, datorita programului foarte incarcat cu echipa de club angrenata in semifinalele Challenge Cup. Astfel la reprezentativa masculina, se vorbeste aceasi limba bucovineana: Bibirig antreneaza tineretul, in vreme ce Ghervan se ocupa de destinele seniorilor ajunsi pe mana lui Voica!
Jos cu “PCR-ul”! “Tehnocratii” iau locul “prieteniilor” din handbalul romanesc – acesta este semnul extrem de bun pe care il arata FRH-ul, prin deciziile luate in ultimul timp. Unii dintre cei mai vechi si apropiati oameni ai conducatorului forului roman au fost indepartati de acesta, din functiile mari detinute de mult timp – cu responsabilitati mari neindeplinite frecvent. In locul “amicilor” prezenti doar ca imagine la decernarea de cupe sau trofee, au fost adusi oameni care muncesc cu adevarat in fenomen si obtin si rezultate! Decizia istorica pentru handbalul romanesc (salutata de catre majoritatea oamenilor care sunt implicati in frenomen), de schimbare a lui Goran si Draganescu, a fost luata in 12.03.12, in cadrul unei sedinte a Comitetului Director din cadrul Federatiei Romane de Handbal, la care au luat parte toti antrenorii loturilor nationale anunta colaboratorul gazetasv.ro! Mai multa transparenta in selectionarea jucatorilor la lot si structurarea unor anumite tipuri de antrenament pentru cei aflati in atentia echipelor nationale. Acestea ar fi principalele obiective din fisa postului preluat de actualul manager de la Csu.
“A fost o sedinta lucrativa, in care s-au prezentat anumite proiectii in ceea ce priveste echipele nationale de seniori. Pentru mine, odata cu numirea in aceasta functie, cel mai important e sa gasim instrumentele necesare pentru avea mai multa claritate la lot si la cluburile care dau jucatori la loturile nationale. Este vorba de o reglare a activitatii administrative si de structurarea anumitor tipuri de antrenament pe care jucatorii aflati in atentia nationalelor trebuie sa le urmeze”, a declarat Petru Ghervan, dupa sedinta de astazi a Comitetului Director al federatiei.
Cel putin in urmatoarele sase luni, Petru Ghervan va ocupa functia de director tehnic al echipelor nationale in paralel cu cea de manager al gruparii locale Csu Suceava. “In urmatoarele sase luni, raman la Csu, cu toate functiile pe care le detin aici. Chiar am incercat sa prezint si inconvenientele faptului ca sunt mai mereu la Suceava. Voi participa la actiunile nationalelor, dar nu se pune deocamdata problema sa fac deplasari alaturi de vreo echipa”, a precizat Petru Ghervan.
In urma cu circa doi ani si jumatate, Petru Ghervan a mai ocupat pentru doua luni functia de selectioner al echipei nationale de handbal masculin, de unde, oficial, a demisionat din cauza problemelor de sanatate. Se pare insa ca Presedintele Gatu a inceput sa aprinda “lumina” in incaperile FRH si sa vada anumite aspecte care au dus handbalul romanesc atat de jos. Sa speram ca unul din cei mai vechi conducatori din sportul romanesc va continua pe aceeasi linie – pentru care merita felicitari!
“Decizia am luat-o duminica, dupa meciul cu Bacaul, a trebuit sa consult un medic, nu ma simteam deloc bine. La primul consult s-au relevat probleme cardiologice, medicul banuia ca ar fi vorba de un preinfarct dus pe picioare. Nu am ce face, am facut si fac orice pentru cariera in handbal, dar nu pot sacrifica sanatatea.” spunea in decembrie 2009 Ghervan la retragerea de la carma nationalei de seniori.
“JOACA HANDBAL!” CU PETRU GHERVAN
Eurohandbal.ro îşi menţinea aceeaşi linie în promovarea sportului de echipă numărul unu din România. După ce săptămâna premergatoare interviului a trăit unul din momentele importante ale vieţii (FINALA CHALLENGE din 2009 cu Resita), unul dintre cei mai în vogă antrenori ai României, secundul naţionalei masculine, a găsit atunci foarte interesantă solicitarea noastră şi promovează handbalul plecând de la sloganul “JOACĂ HANDBAL!”.
Suporterii suceveni sunt alături de echipa de handbal pe care a construit-o. Iar Petru Ghervan a fost atât de aproape, ca la prima participare într-o cupă europeană să şi câştige trofeul şi să le ofere acestora o mare bucurie. Din punctul dumnealui de vedere, a fost o dovadă a faptului că se poate în acest sport şi de aceea a avut amabilitatea să acorde atenţie acestei promovări, oferind următoarele răspunsuri pentru susţinerea şi atragerea către handbal:
1.De ce aţi ales sa jucaţi handbal? Am intrat in handbal prin 1977, face parte din viaţa mea, e a doua natura a mea şi nu ştiu ce m-aş face fără! Handbalul a însemnat ceva deosebit şi va rămâne întotdeauna un lucru important în viaţa mea.
2.Care este idolul dumneavoastră în acest sport? Sunt mulţi jucători care au însemnat ceva pentru acest sport, in primul rând prin atitudine, valoare şi comportament, dar dacă este să am un respect deosebit pentru cineva, acela este echipa şi jucătorii mei. In primul rând pentru cei care au valoare şi care manifestă seriozitate, adică sarcini asumate şi îndeplinirea lor.
3.Care sunt satisfacţiile pe care vi le-a oferit/ vi le oferă handbalul? Dacă este să evaluăm, această finală Challenge, este cea mai mare bucurie care mi-a adus-o handbalul, dar să ştiţi că au fost numeroase momente de bucurie si alături de copii, care acum sunt, o parte dintre ei, seniori
4.De ce ai nevoie pentru a reuşi in handbal? În primul rând trebuie să dorească să facă asta, apoi să-i placă jocul în sine, iar dacă handbalul devine o activitate apropiată sufletului şi i se potriveşte nu îi trebuie cuiva, decât perseverenţă pentru a face performanţă. Calităţile fizice şi intelectuale sunt şi ele elemente importante.
5.Care credeţi ca sunt motivele pentru ca cei mici, să aleagă să descopere tainele acestui minunat sport? Este ceea ce pot face mai la îndemână cei mici. Copiii trebuie să înţeleagă în primul rând că au nevoie de mişcare, iar mişcarea nu înseamnă o plăcere sau un mod de a activa, ci este o necesitate. Practicarea mişcării de mici, înseamnă păstrarea sănătăţii mai târziu. De aceea copii ar trebuie să aleagă în primul rând mişcarea, dar pot opta pentru handbal care este un sport accesibil, cu procedee foarte simple. Este uşor să se practice handbal. In orice parcare se poate desena un semicerc, pe orice perete se poate desena o poartă şi astfel se pot face pase şi aruncări acolo, se poate juca handbal. Şi asta înseamnă mişcare, înseamnă transpiraţie, înseamnă sănătate, de fapt.
(11.06.2009 – eurohandbal.ro)
JOACA HANDBAL! cu www.gazetasv.ro partener eurohandbal.ro in promovarea handbalului romanesc