Romania se afla pe locul 20 in clasamentul pe natiuni, intocmit de EHF si va face parte din urna 3 valorica la tragerea la sorti de la Viena. Si va intalnii in play-off, mai mult ca sigur o echipa din urna 2 valorica. VOTATI VIITORUL ADVERSAR AL ROMANIEI si COMENTATI PE CHAT!

Duminica 31.01.2010, cu ocazia finalelor la CE Handbal Masculin Austria 2010, Romania isi va afla adversarul pentru calificarea la CM Suedia 2011, in cadrul tragerii la sorti pentru play-off-ul european. Romania se afla la 2 meciuri de o a doua calificare consecutiva la un CM, dupa cel din Croatia 2009. Ar fi o realizare foarte buna pentru nationala masculina, deoarece la un CM se califica doar 10 echipe din Europa, fata de 16 cate sunt la un Campionat European.

Cu mai multe responsabilitati (avand mai mult de munca), aflandu-se la Tg Jiu – echipa revelatie a turului din liga I masculin, ce este in plina ascensiune de la venirea sa, selectionerul nostru Vasila Stanga se pregateste pentru inceperea campionatului, dar asteapta si tragerea la sorti pentru echipa nationala. Chiar daca in urne se vor afla echipe foarte puternice, nici un adversar nefiind facil, acesta a declarat in exclusivitate pentru eurohandbal, ce isi doreste pentru nationala, duminica:

In primul rand ar fi bine de evitat echipele nordice – Norvegia este un adversar puternic. Serbia este iar o echipa de evitat, pentru ca eu nu cred ca nationala lor si-a aratat adevarata valoare la acest CE Austria. Ceva s-a intamplat cu ei de au pierdut in fata tarii organizatoare. Ucraina este un adversar mai accesibil. Adversarii vor fi oricum valorosi, dar mi-as dori in primul rand sa avem o tragere favorabila a manselor. Imi doresc sa jucam al doilea meci acasa.

Reprezentant al cluburilor romanesti in EHF, Vasile Stanga ne-a mai informat ca jucatorii au cerut EHF si IHF sa se reduca numarul turneelor finale. “Exista 5 mari competitii in 4 ani – JO, 2 X CE si 2 X CM, iar jucatorii resimt oboseala datorita acestor turnee finale, organizate an de an. S-a cerut sa se renunte la una dintre ele, dar nici EHF-ul nici IHF-ul nu doreste acest lucru.

Urnele valorice (conform EHF – si a clasamentului intocmit de ea) si echipele calificate la play – off-ul CM Suedia 2011:

URNA 1: Danemarca, Germania, Croatia, Spania, Polonia, Rusia, Islanda (Franta – campioana mondiala, este calificata direct la CM Suedia)

URNA 2: Slovenia, Norvegia, Ungaria, Serbia, Cehia, Ucraina (Suedia este calificata direct, ca organizatoare)

URNA 3: Romania, Slovacia, Elvetia, Portugalia, Lituania

URNA 4: Austria, Grecia, Olanda

Primele 3 echipe de la CE Austria se vor califica direct la CM Suedia si nu vor mai intra in play-off. Acestea vor fi foarte probabil, 3 echipe din prima urna valorica. Astfel ca din prima urna valorica vor ramane 4 echipe.  Trei dintre acestea vor juca cel mai probabil cu echipele din urna 4 valorica (Austria, Grecia, Olanda), conform urnelor valorice facute de EHF in urma clasamentului pe natiuni intocmit de ea. Rezulta astfel, ca doar o echipa din prima urna valorica ar putea fi un posibil adversar pentru nationala noastra. Sa speram ca nu vom avea chiar asa ghinion, incat din cele 5 echipe din urna 3, sa fim noi, adversarul unei forte a Europei, chiar daca la prima vedere o infuntare posibila cu Rusia, ar putea fi mai usoara, decat una cu Slovenia, Norvegia sau Ungaria.

Dupa decesul lui Marian Cozma, Romania si Ungaria au facut nenumarate intalniri in memoria fostului nostru handbalist. Iar un posibil duel oficial intre Romania si Ungaria, se poate intampla in urma tragerii la sorti.

Cel mai probabil, vom avea ca adversar in play-off, una dintre echipele din urna 2 valorica, daca se vor respecta clasamentele si urnele valorice intocmite de EHF.

Clasamentul si urnele valorice, tin cont de ultimele 3 competitii majore: CE 2008, CM 2007 si CE 2006. In urma rezultatelor obtinute in aceste 3 competitii, Romania a primit 96 puncte si se afla pe locul 20. Federatia Europeana a impartit cele 49 echipe in 6 urne valorice, conform punctajului obtinut, Romania intrand in urna a 3-a. In functie de acest clasament se va tine cont, cel mai probabil, la tragerea la sorti din 31 ianuarie pentru play-off-ul CM Suedia 2011.

Avem sanse sa urcam in clasamentul pe natiuni, in urmatorii 2-3 ani!

Pentru a putea urca in urna a doua valorica, in viitor, ar trebui sa intrecem la puncte Ucraina, care se afla in acest moment pe locul 15 cu 136 puncte si este ultima echipa din aceasta urna valorica. Totusi, Romania poate urca in clasament, in urma calificarii obtinute la CM Croatia 2009 cumulata cu o calificare si la CM Suedia 2011. Suntem pe o panta ascendenta si putem urac in primele 15 echipe in urmatorii 2-3 ani, ceea ce ne-ar conferii mai multe sanse pentru calificari la turneele finale!

In functie de acest clasament dat de EHF, vom afla in 31 ianuarie, adversarul pentru calificarea la CM Suedia 2011.

VIZUALIZATI CLASAMENTUL EHF PE NATIUNI SI URNELE VALORICE LA ADRESA DE MAI JOS:

http://www.ehf-euro.com/fileadmin/ehfeuro/downloads/Euro_2010/EHFNationalTeamsRanking.pdf