Aşa cum v-am promis revenim cu amănunte după turneul amical organizat de Ungaria în memoria lui Marian Cozma şi dotat cu Cupa Panoniei. Selecţionerul echipe noastre naţionale – Petru Ghervan, a răspuns cu deschidere pentru iubitorii handbalului, ca de fiecare dată şi a acordat un amplu interviu în exclusivitate pentru eurohandbal.ro, după turneul întreprins la sfârşitul săptămânii trecute, despre cerinţele la echipa naţională masculină, obiective propuse şi concluzii.

ghervanpetru

Despre cerinţele la echipa naţională

Primul lucru pe care l-am avut în vedere, a fost să clarificăm problema de atitudine şi de participare la echipa naţională. Pentru a schimba generaţia nu înseamnă de a scăpa din vedere lucrurile care au fost în neregulă. Am vrut să clarific de ce se vine la echipa naţională! Se vine pentru a munci! Am atras atenţia că nu trebuie p

rivită echipa naţională şi munca la ea ca pe o corvoadă de 2 săptămâni, cum a fost cazul acum. Ci este o etapă de pregătire

importantă, pentru omogenizare şi stabilirea unor relaţii de joc în regim de viteză”.

Obiective propuse pentru participarea la acest turneu

Referitor la joc, am urmărit împreună cu băieţii să grăbim/mărim ritmul jocului pe trecerea din apărare în atac şi anume contraatacul, faza a 2-a şi repunerea de la centru în cazul când primim gol. Am început să lucrăm la aceste aspecte dar din păcate nu am avut omogenitatea la Faza 4, în poziţional, deoarece Csepreghi şi Stamate nu sunt încă angrenaţi cum trebuie. Sunt lucruri clare pe care nu avem cum să le schimbăm rapid ci doar prin muncă şi timp şi în plus Şania are şi el problemele lui acum şi a trebuit să îl înţeleg, după ce am fost contactat telefonic de el. În ceea ce-l priveşte aşteptăm punctul de vedere al FRH şi al clubului Steaua şi în funcţie de acestea dar şi în funcţie de mai mulţi factori – adversitatea, antrenorul, felul în care se pregăteşte, etc; el va mai fi chemat la echipa naţională. El are o vârstă care îi permite să joace în continuare la echipa naţională. Stamate şi Cspreghi sunt şi ei tineri şi de perspectivă, iar Stamate se dovedeşte că are capacitate şi poate să acopere postul respectiv. Este un băiat cu atitudine, însă să vedm cum va fi cu pregătirea lui!_ Pentru că nu are suficientă experienţă în pregătire. Este născut în 1982 şi important este că joacă aici la noi şi îl putem monitoriza îndeaproape. Adi Petrea a acuzat ceva dureri musculare şi nu a mai făcut deplasarea, deci am avut un joc care nu putea fi plăcut, cu o cursivitate normală în atacul poziţional”.

Concluziile despre joc după turneul din Ungaria

Chiar dacă nu putem spune ceva bun despre poziţional, putem spune că am evoluat în contraatac şi faza a 2-a şi am şi dat multe goluri aşa. Am şi primit multe goluri, iar apărarea a fost veriga slabă la acest turneu. Dar aş vrea să spun că replierea a fost o problemă şi nu aş neglija şi evoluţia mai modestă a portarilor noştri. Sper ca acest lucru să se rezolve, pentru că ei sunt băieţi cu experienţă şi în pregătire şi în întreceri internaţionale. Putem spune că am jucat 2 reprize mai slab şi 4 mai bine, la acest turneu. Cred că cea mai bună repriză a noastră a fost repriza a II-a din meciul cu Tunisia, deşi nu am încheiat fericit meciul, deoarece eu zic că în acele ultime secunde puteam câştiga.
Avem nevoie de muncă şi discreţie, de muncă şi atunci când câştigăm şi când pierdem, iar acest lucru împreună cu o viteză mai mare a jocului, poate să ne aducă o creştere valorică în timp, lucru pe care băieţii l-au înţeles de altfel. Cred că aceste cerinţe impuse la echipa naţională vor aduce o triere în rândul jucătorilor, într-un anume fel. În funcţie de ce joacă la echipa de club, de cum se pregăteşte fiecare şi de mentalitate”.

Programul viitor al echipei naţionale cuprinde o reunire a lotului la data de 15 Decembrie, urmată de o dublă verificare pe datele de 19-20 decembrie în compania Macedoniei, meciuri ce se vor desfăşura la Timişoara. Echipierii naţionalei vor avea o pauză de Crăciun, după care se vor revedea pentru a întoarce vizita Macedoniei, pentru o nouă dublă manşă de verificare pe 29-30 decembrie.

„Numai prin adversari tari şi am cerut celor din federaţie care se ocupă de perfectarea jocurilor internaţionale, să întâlnim adversari cat mai puternici, numai prin muncă şi pregătire putem să ajungem la un profesionalism adecvat. Din păcate doar prezenţa la competiţiile oficiale importante ne poate aduce adversari de calibru, oricât de dureros este să spunem asta” a concluzionat profesorul dr. Ghervan Petru, la venirea din Ungaria.