Cel mai bun  handbalist al Romaniei in 2009 si noul capitan al tricolorilor a acordat un interviu, in exclusivitate pentru eurohandbal, inainte de plecarea in Finlanda, pentru calificarea in play-off-ul CM SUEDIA 2011, in care a discutat despre titlul obtinut la nivel national, precum si despre banderola primita la nationala si ceea ce trebuie sa facem pentru a merge in play off. Cui datoreaza performantele obtinute in 2009, aflati tot mai jos. 

 

Site: Ce inseamna sa fi capitanul echipei nationale? Aduce ceva in plus in jocul dumneavoastra, aceast lucru?

Toma L: Este o mandrie in primul rand sa fi prezent in echipa nationala a tarii tale, iar in al doilea rand, titlul de capitan al ei pentru mine este o onoare. O data cu acest privilegiu, trebuie sa cantaresc mai mult orice evolutie a mea, sa fiu  practic, un exemplu pentru ceilalti coechipieri. Sper ca evolutiile mele sa creasca si sa ajute jocul echipei si sa imi dea incredere si mie.

Site: Cat de greu a fost si cata munca ati depus, pana ati ajuns cel mai bun jucator al tarii?

Toma L: Munca incepe de la juniori, inca de canditi doresti sa devi handbalist. Iar ca sa ajungi sa castigi acest titlu, se datoreaza in primul rand echipei la care joci. Este foarte important ca echipa sa te ajute sa ajungi la aceasta performanta. Singur nu cred ca poti sa reusesti, daca joci la o echipa mai slab cotata si in campionat si in cupe. Munca depusa este enorma, ca la orice handbalist care merge zilnic si de 2 ori la antrenamente si depune un efort maxim. Adica munca si iar munca…

Site: Cum este sa joci doar la o singura echipa si ce inseamna aceasta performanta obtinuta cu HCM Constanta, in Liga Campionilor?

Toma L: Se fac 11 ani in vara, de cand sunt la HCM si practic au trecut foarte repede, aproape ca nici nu i-am simtit. Iar faptul ca am ramas atata timp la Constanta, se datoreaza colegilor cu care formam o failie unita si se datoreaza si partii financiare. Echipa mea si-a dorit intotdeauna, sa faca performanta si de cand langa ea a venit si Consiliul Local si Primaria Constanta, si au format acest grup unit, care joaca de mult timp impreuna, apar si performantele, asa cum a fost anul trecut in Liga Campionilor. Speram sa trecem de grupa si sa nu ne imbatam cu apa rece. Sa continuam aceste meciuri foarte bune, sa facem surprize in continuare.

Site: Ce trebuie sa facem in Finlanda pentru a accede in play – off?

Toma L: Toata lumea zice de Bosnia, dar mai intai trebuie sa batem Finlanda. Iar pentru ca scandinavii joaca acasa, vor fi o echipa destul de puternica. Apoi simplul fapt ca Bosnia are jucatori care joaca la echipe puternice de afara, nu inseamna ca au si nationala puternica. Cred ca in nationala noastra, precum si la echipele de club din tara, sunt jucatori care cu usurinta ar putea juca la echipe puternice de afara! Dar ducem lipsa de o promovare, de o propaganda a handbalului romanesc, asa cum faceti de exemplu dumneavoastra, si chiar de impresari puternici, care sa se lupte pentru noi, sa ne faca lobby. Simplul fapt ca Bosnia are jucatori de acest tip, nu inseamna neaparat ca sunt mai buni ca noi.

Site: Cum trebuie sa ne prezentam, pentru a face un prim pas catre Suedia?

Toma L: Trebuie sa intram decisi in teren si sa ne dorim sa ne calificam. Cred ca atunci, sansele noastre de calificare sunt extrem de mari. Pe urma sa nu facem greselile care le-am facut cu Spania, sa ratam din pozitii usoare de la semicerc, sa dam pase gresite. Sa jucam ca o echipa, ca o familie este iar o carte castigatoare. Sa nu dam ocazia adversarilor de a profita pe greselile noastre, asa cum am profitat noi la Constanta, cu Montpellier. Ama aratat si anii trecut, cu Norvegia spre exemplu, ca jucam la fel, cand am facut meci egal la ei acasa! Daca toti credem in victorie, ne facem sa si reusim, acest lucru. Suntem apropiati de multe echipe valoroase, dar simplul fapt ca a mers atunci Norvegia mai departe, nu inseamna ca sunt mai buni ca noi. Doar unele faze au facut diferenta.

Vasile Stanga despre noul capitan al reprezentativei, pe care o conduce

„Noi, toti antrenorii din comisia tehnica, l-am votat, datorita evolutiilor foarte bune ale sale atat in campionat cat si in Liga Campionilor, precum si a faptului ca si-a luat responsabilitatea in momentele grele ale jocurilor. A meritat titlul asta – de cel mai bun jucator al tarii in 2009.”