In urma accidentarilor suferite de NOR si DAN, Romania ar putea avea un program mai usor din optimi incolo, daca ar termina pe 3 in gr.C, decat pe 1 sau 2!

PROGRAMUL COMPLET AL CAMPIONATULUI MONDIAL DE HANDBAL FEMININ BRAZILIA 2011 (3-18 decembrie) – CLICK AICI! PENTRU INCEPUT POLUL ROMANIEI DE INTERES LA TURNEUL FINAL, SE INVARTE IN JURUL GRUPELOR “C” (A TRICOLORELOR) SI “D”, ECHIPELE CALIFICATE DIN CELE DOUA SERII (PRIMELE 4) INTALNINDU-SE IN SISTEM ELIMINATORIU, IN OPTIMILE DE FINALA ALE COMPETITIEI.

Pentru noi contează Campionatul Mondial, acolo unde trebuie să obţinem dreptul de a participa la Olimpiada de la Londra, iar printr-o clasare cât mai bună putem obtine mai usor acest obiectiv”, a spus presedintele FRH – Cristian Gaţu inainte de plecarea fetelor noastre la Turneul final din Brazilia.

Patru echipe nationale sunt deja calificate la JO Londra 2012 deja, inaintea startului CM Brazilia: după reprezentativa Marii Britanii, în calitate de naţiune organizatoare si Norvegia – campioana europeană en-titre, s-au calificat la olimpiada de vara Coreea de Sud – câştigătoarea turneului de calificare olimpic asiatic, Brazilia fiind cea de-a patru echipă, care a obţinut “biletele” pentru Londra, in urma castigarii Jocurilor Pan Americane.

Grupa C la CM Brazilia 2011 este urmatoarea: Romania, Franţa, Brazilia, Cuba, Japonia şi Tunisia. Spre deosebire de alte turnee finale, dupa faza grupelor, de unde se califica primele 4 formatii, Romania va juca partide de totul sau nimic pentru calificarea in fazele superioare ale competitiei, incepand din optimile de finala! Acolo tricolorele vor da piept cu una din formatiile calificate din Grupa D: Danemarca, Suedia, Croatia, Argentina, Coasta de Fildes, Uruguay.

Din acest moment intervin calculele, care le putem face usor daca am termina pe primul loc in grupa. In situatia in care am pierde ambele partide mai importante din grupa cu Franta si tara gazda Brazilia, tricolorele ar putea intalni ori Suedia, ori Danemarca chiar din optimile Campionatului Mondial! Daca am termina pe 2 in grupa C, nu am avea probleme in optimile de finala dar am intalni Rusia (aproape sigur) in sferturile de finala – care vine favorita din grupa B! Ceea ce ar fi extrem de dificil in atingerea obiectivului – JO Londra 2012. (Urmareste programul prezentat mai sus si fa calcule si tu pe CHAT).

Am cazut impreuna de acord impreuna cu Radu Voina, la interviul inainte de plecarea spre Mondiale, ca favorite la acest mondial sunt Rusia si Norvegia in aceasta ordine (asa cum le vad si casele de pariuri). “Programul ne avantajeaza din anumit punct de vedere – intram treptat in turneul final cu meciuri mai putin grele, primele 3, insa putem spune ca ne si dezavantajeaza, deoarece vom juca pentru suprematia in grupa, in cele mai grele partide, cele cu Franta si Brazilia, in doua zile consecutive (n.r. Brazilia – 8 dec. ora 19:45 locala si Franta – 9 dec. ora 17,15 locala, adica mai putin de 24 ore), urmand ca dupa doua zile de pauza, sa jucam un alt meci important, in special pentru apropierea de Olimpiada – pentru calificarea in primele 8 echipe ale mondialului, acesta fiind si unul dintre obiectivele noastre

Apoi, aici am inceput discutiile despre ce ar fi mai bine pentru echipa noastra in privinta parcursului. Am discutat si selectionerul a fost de accord ca locul 2 in grupa ar fi unul, aproape de cea mai rea optiune pentru urcarea cat mai sus in Mondial a echipei noastre. Nu am avea probabil nici o emotie in optimi (Croatia cel mai probabil), insa in mod aproape sigur am intalni Rusia in sferturi, asa cum am mentionat mai sus (castigatoarea din program la EF2: Rom(2C)-Cro(3D) va juca cu invingatoarea din EF1: Rus (cel mai prob 1B) contra (4D)! Iar in aceasta situatie Rusia ar avea si o zi in plus de odihna la program! Locul 3 in grupa C, ne-ar ingreuna programul deoarece ne-ar putea pune pe drumuri de la Sao Paulo la Sao Bernardo do Campo si am avea un meci greu inca din optimi cu Danemarca sau Suedia.

Grupele Campionatului Mondial:
Grupa A: Norvegia; Muntenegru; Angola; Germania; China; Islanda
Grupa B: Rusia; Kazakhstan; Olanda; Coreea de Sud; Spania; Australia

In afara de Campioana Mondiala din Decembrie din Brazilia, pentru ultimele şase locuri calificante la JO de la Londra vor lupta 12 echipe naţionale, în cadrul a trei turnee preolimpice, din 25-27 mai 2012, ceea ce inseamna ca Romania trebuie sa se claseze in primele 7 la turneul final care incepe la Sao Paulo, aceste echipe fiind singurele din Europa care vor participa la aceste calificari pentru olimpiada. In urma clasarii cat mai sus la competitia exotica ce se va desfasura in America de Sud, Romania ar putea gazdui unul din aceste 3 turnee preolimpice, de la care merg mai departe, la Londra 2011 – primele 2 clasate din fiecare serie!

Programul meciurilor Romaniei in grupa C este urmatorul: Romania-Tunisia (3 decembrie, ora 21.00, ora Romaniei), Romania-Cuba (5 decembrie, ora 21.00), Romania-Japonia (6 decembrie, ora 23.15), Romania-Brazilia (8 decembrie, ora 01.45) si Romania-Franta (9 decembrie, ora 23.15).