Radu Voina

ASA CUM AM PROMIS, REVENIM CU INTERVIUL REALIZAT CU SELECTIONERUL RADU VOINA, INTR-O DISCUTIE LIBERA, CU ELEMENTELE SALE EXCEPTIONALE, NESTIUTE DESPRE ROMANIA SI FETELE DE LA OLTCHIM, INAINTE DE MONDIALELE DIN BRAZILIA!

Fantastice aprecieri, discutie aprofundata, iesire din letargia interviurilor standard! Eurohandbal.ro va aduce mai aproape de handbalul nostru feminin si de cea mai buna Nationala a Romaniei, prin deschiderea selectionerului Radu Voina catre dumneavoastra! Exista o serie intreaga de probleme peste care se trec, tocmai din dorinta de a face performanta in continuare pentru Romania, pentru dumneavoastra – inimosi suporteri ai jocului cu mingea la semicerc! Deschidem astfel, prin aceste informatii spuse in PREMIERA pentru tara noastra de selectioner, un nou spectacol oferit de tricolore – cel al Mondialelor din Brazilia!

In primul rand vrem sa mentionam deschiderea dlui Voina catre presa: Cum? Ati venit la Severin pentru noi? Suntem la masa, insa in 15 minute va astept la Hotel Flora!

Dupa aproximativ 10 minute, l-am gasit impreuna cu preparatorul fizic – prietenul Frank Khun, discutand detalii despre pregatirea fetelor. Selectionerul ne-a precizat ca acesta va face si el parte din delegatia Romaniei in Brazilia: “Nu am avut nici o ruptura musculara sau intindere in acest sezon in echipa, ceea ce spune multe despre cat de eficient ne ajuta acest – “alergator”, cum ii spun eu

A incheiat rapid discutiile cu prietenul francez (acesta avand tot felul de obiecte, carate efectiv dupa el pentru pregatirea fizica) si ne-am asezat la o limonada, intr-o discutie libera, nepregatita anticipat. Pareri despre Mondiale, lotul nostru, accidentarile lui Vizitiu si Neagu, anuntul tarziu a lui Stanca, adversarii Franta si Brazilia din Grupa C, jocul nostru de contraatac si aparare, favoritele la castigarea CM Brazilia, dar si despre alterarea obiectivelor datorita problemelor aparute! Totul in relatarea noastra de mai jos!

Despre favorite la Mondialele din Brazilia si programul echipei noastre (de la ora 23,45 noaptea jucam cu Brazilia!)

Am cazut impreuna de acord ca favorite la acest mondial sunt Rusia si Norvegia in aceasta ordine (asa cum le vad si casele de pariuri). “Programul ne avantajeaza din anumit punct de vedere – intram treptat in turneul final cu meciuri mai putin grele, primele 3, insa putem spune ca ne si dezavantajeaza, deoarece vom juca pentru suprematia in grupa, in cele mai grele partide, cele cu Franta si Brazilia, in doua zile consecutive (n.r. Brazilia – 8 dec. ora 19:45 locala si Franta – 9 dec. ora 17,15 locala, adica mai putin de 24 ore), urmand ca dupa doua zile de pauza, sa jucam un alt meci important, in special pentru apropierea de Olimpiada – pentru calificarea in primele 8 echipe ale mondialului, acesta fiind si unul dintre obiectivele noastre

Aici am inceput discutiile despre ce ar fi mai bine pentru echipa noastra in privinta parcursului. Am discutat si selectionerul a fost de accord ca locul 2 in grupa ar fi unul, aproape de cea mai rea optiune pentru urcarea cat mai sus in Mondial a echipei noastre. Nu am avea probabil nici o emotie in optimi (Croatia cel mai probabil), insa in mod aproape sigur am intalni Rusia in sferturi (castigatoarea din program la EF2: Rom(2C)-Cro(3D) va juca cu invingatoarea din EF1: Rus (cel mai prob 1B) contra (4D)! Iar in aceasta situatie Rusia ar avea si o zi in plus de odihna la program! Locul 3 in grupa C, ne-ar ingreuna programul deoarece ne-ar pune pe drumuri de la Sao Paulo la Sao Bernardo do Campo si am avea un meci greu inca din optimi cu Danemarca sau Suedia.

Chiar daca s-a inoculat in tara ideea ca, echipa Romaniei nu se va muta din Sao Paolo, daca se va califica in fiecare faza superioara a competitiei, totusi in optimi, daca Brazilia termina pe locul 3 in Grupa C, iar Romania pe prima pozitie, tara gazda are dreptul sa ramana sa joace la Sao Paulo, iar Romania trebuie sa se mute la Sao Bernardo do Campo, conform regulilor stabilite de organizatorisi care apar si in programul oficial!

PROGRAM COMPLET CM BRAZILIA 2011 – CLICK AICI!

Programul meciurilor Romaniei in grupa C este urmatorul: Romania-Tunisia (3 decembrie, ora 21.00, ora Romaniei), Romania-Cuba (5 decembrie, ora 21.00), Romania-Japonia (6 decembrie, ora 23.15), Romania-Brazilia (8 decembrie, ora 01.45) si Romania-Franta (9 decembrie, ora 23.15).

Despre lotul pentru mondiale, sisteme de atac si aparare si despre lipsa lui Neagu, Vizitiu si Stanca…

Anuntul lui Stanca

Am trecut la discutiile privind lotul, asta chiar inainte de stabilirea celui official pentru Brazilia. Radu Voina a precizat mai taios decat o arata vreodata: “O data cu vestea primita de la Stanca la ora 12,30 inaintea partidei cu Itxako, lucrurile au luat o intorsatura nu prea buna pentru nationala si pentru clubul Oltchim! Sa ii dea D-zeu multa sanatate lui Ionela si copilului pentru a vedea un nou sportiv de valoare al Romaniei, pentru ca eu cred ca asa va fi! (n.r. tinand cont ca sotul este fost rugbyist si el, de Nationala a Romaniei!).  Insa principiul, oricat de tare s-ar supara cineva pe mine, nu este unul corect pentru celelalte fete si munca depusa impreuna de ele! Am stabilit niste relatii de joc, niste puncte forte si o strategie de pastrare a pivotilor nostrii intr-o forma sportiva excelenta, tocmai pentru momentele de cumpana, grele in care se va afla si echipa de club si nationala, in anumite perioade din acest sezon. De acum toate lucrurile se schimba, iau o alta intorsatura. Sigur, echipa nationala nu trebuie sa stea intr-o anumita jucatoare sau alta, dar o data ce am plecat impreuna la un drum, trebuie sa il parcurgem tot la fel!Chiar si conducerea valceana nu este de acord cu aceasta alterare a calitatii echipei, datorita anuntului din ultimul moment a lui Galca. Principiul colegial spune ca acest anunt al ei, ar fi trebuit sa apara macar cu cateva saptamani bune inainte pentru o reorganizare tactica si individuala a echipei de club si in special a Nationalei. “Ii multumim Ionelei pentru tot ce a facut pentru Valcea si Romania handbalistica si o invitam sa ii facem o retragere oficiala, asa cum se cuvine de la nationala, intr-un cadru organizat! Ea merita acest lucru, insa o data cu retragerea de sub tricolor, recompensa care o va primii mai departe la club, nu mai poate fi la fel!” a punctat selectionerul.

Despre Vizitiu, selectionerul a precizat ca a fost o “copilarie” din partea jucatoarei noastre, la accidentarea stupida din ultimul minut cu Itxako!

Sigur imi doream ca Vizitiu sa-si fi revenit! Insa si aici, nu stiu, parca am avut o presimtire…de curand interul nostru a implinit 23 ani si chiar am purtat mai multe discutii atente impreuna. I-am transmis ca o data cu acest an implinit, este cazul ca ea sa se maturizeze! Sa treaca peste etapa adolescentina si plina de “copilarii”, sa respecte si mai mult munca din jurul ei, chiar oamenii de pe strada care merg la lucru si au intarzieri la salariu de 2 luni, poate! Am incercat sa o responsabilizez si mai mult! In finalul partidei cu Oltchim a vrut pur si simplu sa demonstreze, dupa cateva ratari tot din neconcentrare venite, ca da gol din plonjon! Asta dupa ce a incercat ea sa loveasca exact in vinclu din dreapta J – rade si antrenorul! A fost o copilarie din partea ei! Pentru care a platit scump si personal, dar afectata este si echipa, care trebuie sa gasesca intr-un timp scurt si sa stabilizeze o noua relatie de joc! Am inercat sa o introduc in mecanismul unei echipe ca eficacitate! Sa arunce intotdeauna pe poarta si nu sa caute cu lumanarea doar goluri “magnifice”, pentru ca tot un gol se pune si daca da unul balbait dar pe poarta! In plus ea nu poate fi o jucatoare completa daca in aparare suntem jalon. Doar pe faza ofensiva, inseamna ca ar trebui sa schimbam un 7 intreg daca am fi specializati doar pe aparare sau atac!

Despre Neagu, Voina este sceptic ca o sa poata reveni la o forma sportiva buna chiar si pentru Olimpiada!

“Cristina Neagu s-a operat in startul lunii iunie. Se zicea atunci, inclusiv ea credea, că va reintra pe teren în două-trei luni! Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa, dar uite că am avut dreptate! Sunt deja cinci luni de când stă pe margine. Am vazut in Franta mai multe cazuri de acest gen, niciodata nu a fost semne imbunatatite la revenire. Sunt sceptic că ea va putea să revină prea curând la o forma cum a prins-o la sfarsitul anului trecut in Scandinavia. Pe 5 ianuarie merge în SUA, pentru un nou control, iar apoi va continua recuperarea şi va trece prin aceeaşi situaţie prin care au trecut şi alte colege ale ei, va vedea cât de greu este să-ţi revii după o asemenea operaţie. Intervenţiile chirurgicale la umăr nu sunt o joacă. Din ce cunosc in acest moment recuperarea care o face este doar de indoire, miscare a umarului inainte si inapoi, probabil ca si cu o minge medicinala incet, incet. Am avut o discutie cu ea si chiar i-am reprosat faptul ca merge pana in America si nu stim aproape nimic de recuperarea ei. Sunt sigur ca se gasesc oportunitati si specialisti pentru recuperare mult, mult mai aproape, daca totusi nu vrea in Romania. Sunt foarte sceptic si chiar am atentionat-o ca ar putea devenii o aparatoare de meserie, dupa o astfel de operatie, care ar fi trebuit sa o evite pana in al 23-lea ceas! Din ce cunosc nici macar diagnosticul care i s-a pus la controalele la care noi am trimis-o cu sprijinul clubului, nu a fost luat in considerare la operatie. Acea aruncare naprasnica pe care Cristina o avea de pe picioare, de pe primul pas e foarte dificil sa o recupereze in urmatoarea perioada!”

Obiectivele Oltchimului si Nationalei nu pot sta in picioare cu tot felul de astfel de pierderi majore!

Daca mai discutam si de Paula Radulescu, nu stiu daca nu cumva si obiectivele trasate la inceputul stagiunii la club si la nationala, mai pot fi respectate, sau macar cerute in atare conditii! Chiar o sa port o discutie in acest sens cu cei care asigura bunul mers al acestui proiect senzational, pentru Romania de azi! Trebuie sa fim realisti si sa vedem ce solutii gasim de acum incolo!”

Despre jocul de contraatac si faza a doua

Avand in vedere ca tricolorele nu au abordat un joc preponderent si eficient de contraatac in marile meciuri de la turneele finale, ne-am permis sa il intrebam pe selectioner daca Romania poate imbunatatii acest aspect. “Toata lumea isi doreste goluri usoare pe contraatac. Asa e cel mai simplu sa jucam handbal. Insa pentru asta ne trebuie o aparare buna si o repunere rapida a mingii in joc de la poarta. In functie de partida si de intrarea in turneul final o sa economisim sau o sa pierdem energie cu un astfel de joc. Vom aborda fiecare partida in functie de adversar, insa va pot spune ca o data cu retragerea lui Stanca, putem lua 5 extreme la Mondiale, cu care se va incerca si acest lucru. Insa, cum toate echipele puternice ne cunoastem foarte bine, e greu de crezut ca poti surprinde cu un 2 pivoti de exemplu sau o faza de contraatac. La fel cum noi stim totul despre adversar, la fel se intampla si invers! In aparare Romania gaseste solutii, asa cum am gasit si in Danemarca, anul trecut. Insa atacul trebuie sa muncim mai mult, sa obtinem si sa valorificam tot mai mult” a raspuns selectionerul.

Despre adversarele principale din grupa: Franta si Brazilia…

“Franta este o echipa in mare crestere. S-a vazut si la Mondialele recente din Danemarca, unde au jucat finala. Au o echipa care a mers mai departe in LC. Eu zic ca impreuna cu Franta ne vom bate pentru primul loc in grupa C. Franta insa porneste mai greu motoarele la o competitie majora si trebuie sa profitam de asta. Brazilia o are pe Do Nascimento, una din golgeterele Ligii Campionilor, insa doar terenul propriu ii da o oarecare creditare la clasarea fruntasa in ierarhia grupei. A nu se intelege ca este o echipa mai slaba, este una care a crescut si ea foarte mult cu transferul multor jucatoare, in colaborare cu Fed.Braziliana, la Hypo Viena.” 

Ce doreste selectionerul sa transmita iubitorilor de handbal, inainte de mondiale?

Ii rog sa respecte munca enorma a acestor fete de care tragem peste tot. De dorit, ne dorim cu totii si vom face tot ce ne sta in putinta si la acest Mondial. Insa foarte putina lume stie cat de obositor este pentru aceste fete sa participe in LC, Nationala si la club, in toate aceste competitii! De exemplu, eu nu am stiu de turneul acela din Germania cu reprize scurte de 6-10 minute. Nu am stiut, insa fetele de la Oltchim, au jucat vreo 12-16 partide in acel turneu, apoi am venit acasa vreo 2 zile si 2 nopti pe drumuri in startul campionatului si de abia am invins la Roman, insa aceste lucruri nu se cunosc si nu se spun in mass media…nu sunt roboti aceste fete! Fetele erau amortite efectiv in acest sezon dupa anumite partide, recuperarea o facem cand putem, de dormit, dormim si in autocar si in avion, insa sunt totusi niste fete! Care au nevoile lor! De multe ori isi lasa o geanta acasa si iau alta si pleaca. Isi doresc sa mai mearga si la un magazin, sa isi mai cumpere cate ceva…de aceea imi doresc sa fiti mai aproape de ele, sa le respectam mai mult, pentru ca vor veni si vremuri grele, iar tricolorele au nevoie de apreciarea voastra asupra muncii lor!Handbalul este unul din putinele sporturi care ne-au mai ramas pentru a ne bucura. Sa il apreciem mai mult

Selectionerul Radu Voina:

– Nu ii place sa i se impuna o numita jucatoare la lot. O comisie intreaga se ocupa de urmarirea jucatoarelor posibile pentru nationala.

– Nu este un tip conflictual, insa nu intelege de ce inainte de fiecare competitie majora, unii spun imediat ca trebuie sa urcam pe podium, sau ca avem un culoar favorabil…etc.

Radu Voina - selectioner Romania

– Va fi o perioada foarte dificila in Brazilia – la atatia km de casa, de prieteni. Forta grupului ne poate duce din nou sus, insa parca mergem in capatul lumii, atat de departe e aceasta competitie!

– Plecam cu 6 zile inainte de start, pentru a recupera diferenta de fus orar – se spune ca in fiecare noapte dormita recuperam cate o ora.

Actualul antrenor al echipei naţionale feminine, Radu Voina (n. 29 iulie 1950 în Sighişoara) este un fost handbalist român de succes, care a făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal a României, medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 şi cu bronz olimpic la Munchen 1972 şi Moscova 1980. Ca antrenor a obţinut medalia de bronz la ediţia Los Angeles 1984. În 1974 a facut parte din echipa care a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial desfăşurat în fostul RDG.

“JOACA HANDBAL!” cu selectionerul Romaniei, Radu Voina. De ce trebuie sa jucam handbal – CLICK AICI!