TOTUL DESPRE ROMANIA INAINTEA PRIMUL EXAMEN DIN 2010. CE TREBUIE SA FACEM CA SA NE CALIFICAM? PLANURILE DE VIITOR ALE SELECTIONERULUI.

NOUL CAPITAN AL NATIONALEI ESTE LAURENTIU TOMA (cel mai bun handbalist in 2009) – Interviul  cu acesta maine pe eurohandbal.ro

ROMANIA, PRIN COMPONENTII EI, VA INCERCA SA INTRE IN DIRECT CU IUBITORII DE HANDBAL, DIN FINLANDA, PE CHAT-UL NOSTRU! DUPA PARTIDELE CU FINLANDA SI BOSNIA
Romania va pleca joi dimineata in Finlanda pentru a se califica in play-off-ul CM SUEDIA 2011. Adversarii echipei noastre nationale vor fi in ordine: Marea Britanie – vineri la 17,30, Finlanda – sambata la 20,00 si Bosnia-Hertegovina – duminica la 17,00. Partidele vor fi transmise in direct de canalul DIGI SPORT. Principalul nostru adversar pentru accederea in ultimul act al calificarilor este nationala Bosniei , asa cum reiese din prezentarea ampla facuta de eurohandbal.

Inainte de plecarea in prima misiune oficiala cu Romania, dupa aproape 15 ani, Vasile Stanga a aceptat un interviu despre echipa nationala – dorinte, asteptari, planuri de viitor si ceea ce trebuie sa facem pentru a depasi Bosnia si a ne califica in play-off.

Echipa nationala a ajuns dupa turneul din Spania, doar marti dimineata, in jurul orei 5, datorita unor probleme cu orarul de zbor. „ Am reusit sa ne odihnim putin si dupa amiaza am facut un antrenament” ne-a declarat selectionerul.

Despre echipa noastra

„Baietii sun bine, mai putin baimareanul Stamate, care a acuzat dureri abdominale si a ramas acasa. Pacat, pentru ca era un inter care ne putea ajuta atat in atac cat si in aparare. In chimb Alin Sania va ajunge in Romania din Dubai si va merge cu echipa nationala la turneul de calificare din Finlanda. Nu cunoastem nimic despre campionatul in care evolueaza, dar speram sa vina si sa ne ajute. Sosirea lui Sania este imbucuratoare, pentru ca avem nevoie de forta lui de aruncare.” a facut o scurta radiografie a lotului nostru, tehnicianul Romaniei.

Lotul cu care abordam jocurile de calificare este urmatorul:

Ionuţ Stănescu, Mihai Popescu – portari; Valentin Ghionea, Laurenţiu Toma (capitan), Alin Şania, Cristian Fenici, Florin Ciubotariu, Ioan Sabou, Iuliu Csepreghi, Mihai Rohozneanu, Rareş Jurcă, Marius Sadoveac, Ionuţ Georgescu, Marius Novanc, Gheorghe Irimescu şi Iulian Stamate.

Despre adversari, Bosnia Hertegovina – principalul nostru adversar, dupa prezentarea facuta de eurohandbal.ro si despre Finlanda

Chiar daca interul Stojanovic (Aragon – SPA) a marcat cele mai multe goluri in ultimele doua amicale cu Muntenegru, inaintea de plecarea in Finlanda, iar Toromanovic (KIF Kolding – DAN, 194 cm si 104 kg, pivot) si Nikola PRCE (202 cm, 109 kg) de la Real Ademar  sunt jucatori exponentiali, cu gabarit, selctionerul nostru ne-a spus ca Mirsad TERZIC ( MKB Veszprem – nascut in 1983, 196 cm si 101 kg, 89 meciuri, 315 goluri pentru nationala, 16 goluri in actualul sezon de CL) nu este un jucator rau, este chiar mai bun si periculos decat Nikola Prce si Vukasin Stojanovic. Nu trebuie subestimata echipa Finlandei pentru ca joaca acasa, totusi. Au un inter Ville KANGAS  (195 cm, 100 kg – joaca in Liga Campionilor la Alingsas HK – SWE), foarte puternic, dar in rest nu putem spune ca au jucatori foarte valorosi.”  Selectionerul ne-a dat si o VESTE BUNA – “Celebrul jucator Danijel Saric – Barcelona, are dubla cetatenie (bosniaca si sarba) si nu a fost lasat de EHF sa evolueze pentru formatia bosniaca, momentan.

In echipa Finlandei mai exceleaza 2 jucatori Jac si Robin KARLSSON, primul dintre frati evoluand in Norvegia la IL RUNAR, echipa participanta in Cupa Cupelor, precum si Andreas RONNBERG care joaca in Finlanda.

Ce trebuie sa facem pentru a merge la play-off

„Daca suntem foarte motivati, cu dorinta de a castiga, acesta este primul lucru care ne poate apropia victoria. Deoarece valoarea pe echipa, dar si individuala, este sensibil egala intre noi si Bosnia. Determinanta va fi motivatia de moment si unitatea de grup. Le-am spus baietilor, ca daca ne vom ajuta in timpul jocului si vom avea aceasta dorinta de castig, vom avea un atuu in plus si vom bate.” a transcris reteta succesului, Vasile Stanga.

Despre programul meciurilor din Finlanda

„Programul meciurilor este foarte avantajos pentru noi, deoarece le putem vedea la treaba si pe Finlanda si pe Bosnia, inainte sa jucam cu ele. Ne putem forma o parere despre potentialul lor la fata locului” a spus dl.Vasile Stanga.

Meciurile se vor juca  in Vantaa Energia Areena, intr-o sala moderna de 2.600 locuri pe scaune, cu o dimensiune a podelei unde se joaca, de 41 x 60 metri !!(Atentie mult mai mare decat un teren de handbal !!!, asta in vreme ce Constanta isi desfasoara meciurile de LC la Buzau, pentru o sala careia ii lipseste 1 metru pentru a fi omologata de EHF pentru aceste partide). Aceasta este o locatie complexa, folosita la diverse actiuni sportive (floorbal simultan) dar si alte activitati. Contine restaurante si spatii comerciale, dar si o parcare de peste 1000 locuri si se afla situata in partea mai putin circulabila a orasului Helsinki.

Programul jocurilor din turneu este urmatorul:

15.01.2010 17:30  Romania VS Great Britain

15.01.2010 20:00  Bosnia Herzegovina VS Finland

16.01.2010 17:30  Great Britain VS Bosnia Herzegovina

16.01.2010 20:00  Romania VS Finland

17.01.2010 14:30  Finland VS Great Britain

17.01.2010 17:00  Bosnia Herzegovina VS Romania

Care este planul de viitor al selectionerului pentru Romania si pentru jocul ei

„Imi doresc sa construiesc o echipa nationala puternica,  cu jucatori puternici, sa schimb putin si media de varsta prin aducerea unor tineri si sa construim o nationala buna pentru viitor, dar acest lucru va fi pe o durata mai lunga. Deoarece avem jucatori tineri foarte talentati, foarte dotati, dar care la capitolul stiinta jocului, lasa de dorit. Acestia nu au inca maturitatea necesara in joc.

Momentan suntem deficitari la conditia fizica, cu jucatori care au stiinta jocului, dar care nu pot duce 60 minute in acelasi ritm sustinut. Avem momente de cadere, in care adversarul revine, chiar de la 6-7 goluri. Daca aceste deficiente le putem scoate din jocul nostru, putem fi catalogati si noi drept o echipa puternica” ne-a declarat dl.Vasile Stanga, la un nou inceput la echipa Romaniei.

Sa redescoperim PLACEREA de a juca handbal, pe care generatia selectionerului o avea si pe care noi, iubitorii de handbal, o savuram

„Asta le spuneam si baietilor. Jucati din placere, jucati handbal, jucati liber!! Sunt anumite scheme de joc in cadrul unei echipe, dar la un moment dat, trebuie sa ai si aceea placere de a juca, iar unii au incercat si chiar le-a iesit destul de bine. In meciul cu Spania, spre exemplu, i-am surprins foarte tare cu repunerea de la centru. Nu se asteptau la asa ceva si am marcat foarte multe goluri astfel.” a spus dl.Vasile Stanga, in incheierea interviului acordat in exclusivitate eurohandbal.ro, inainte de plecarea in Finlanda, primul pas pe care trebuie sa il facem ca sa ajungem in SUEDIA in 2011, la Campionatul Mondial.