EXCLUSIV – Radu Voina vorbeste prima data, dupa CM China, despre marele rau facut si de cei 2 celebrii  “prieteni” danezi ai handbalului romanesc.

Antrenorul Oltchim-ului a rabufnit la finalul meciului de duminica la prestatia arbitrilor estonieni, care au defavorizat clar echipa noastra la jocul cu Itxako! Vedeti mai jos de ce…

Ce au stricat cei doi arbitrii danezi Gjeding/Hansen, la CM China in meciul cu Spania, era sa atarne greu si la nivelul clubului Oltchim. O data cu victoria asupra lui Itxako (Spa) si calificarea in primele 8 echipe ale Ligii Campionilor, fetele de la Oltchim au trecut peste un moment psihologic greu, pentru actualul sezon si chiar pentru viata unui sportiv. Danezii nu au primit delegare la nici un meci din primele 2 etape ale Ligii campionilor feminin, singurele meciuri de cupa europeana ce se joaca la acest inceput de an si la nici un meci din Preliminariile pentru Calificarea la CM 2011.

Inaintea meciului decisiv de la Valcea, din Liga Campionilor, conducerea clubului si antrenorul Radu Voina au incercat sa le insufle fetelor din echipa incredere in fortele proprii si sa le reaminteasca importanta jocului pentru tot restul sezonului. Oltchim risca sa fie eliminata din competitie prematur, in cazul unui rezultat negativ.

„Fetele sunt cazute din toate punctele de vedere, mai ales ca deziluzia a fost enorma, deoarece ele si-au dorit foarte mult realizarea unei performante notabile la acest recent incheiat CM China, iar pe langa lucruri obiective si arbitraj au fost si 2 meciuri pierdute pe muchie de cutit, doar la un singur gol diferenta cu Spania si Norvegia”, a transcris in cate cuvinte, starea morala a fetelor, si principala problema a clubului valcean, inainte de jocul decisiv – dl. Voina.

Adversarul pentru accederea in faza urmatoare a grupelor din Liga Campionilor, se lega tot de Spania si era formatia Itxako. Chiar daca ibericele nu mai aveau sanse sa aceeada mai departe in competitie, era un adversar incomod, bun in jocurile din deplasare, fapt demonstrat si in partidele cu Gyor – pierdut la limita, dupa ce conduceau cu 1 gol pe final; si Zvezda unde au reusit surprinzator un egal.

Profesorul Voina nu a vorbit niciodata de arbitraj dupa CM China, fiind un gentelman si asumandu-si in totalitate vina, dupa locul 8, nesatisfacator obtinut de fete. A facut toate aceste lucruri pentru a apara interesul clubului Oltchim, si ceea ce mai ramanea din interesul national pentru obtinerea unei performante. Dar inaintea unui meci asa de important, la solicitarea eurohandbal a discutat si despre lucrul care crede ca a fost unul din micile detalii, care a contat la recentul turneu final – arbitrajul danezilor Gjeding/ Hansen din meciul cu Spania:

“De obicei nu vorbesc de arbitraj si nu arunc vina, pe care mi-o asum in totalitate, dar cred totusi, ca delegarea unui cuplu de arbitrii, la care incarcatura emotionala – a fost enorma si pentru ei, nu a fost cu siguranta, cea mai adecvata. Este mare pacat ca echipa Romaniei, sau aceasta generatie, nu a putut sa faca performanta si datorita acestui fapt”

Spania s-a calificat atunci, in detrimentul tricolorelor, asa cum se spune in sport, nemeritat, drept dovada ca nici nu au facut fata la restul competitiei, fiind invinsa de Franta care, a ajuns in semifinale datorita faptului ca Rusia a simtit valoarea superioara ibericelor si a  dorit acest lucru! eliminand din cursa, astfel si Danemarca! Moralul spaniolelor in confruntarea cu Oltchim era mult mai bun si chiar daca nu aveau nimic de castigat, ibericele ne puteau incurca iarasi!

Lipsa unor jucatoare importante (Elisei, Neagu, Vadineanu, Simkute) era o alta problema pentru Oltchim.

Si cum parca problemele nu erau de ajuns, inaintea unui joc atat de important pentru un club care a depus toate eforturile pentru a aduce performanta, din nou tarii noastre si prestigiu sponsorilor lui, meciul de campionat cu Deva, de la mijlocul saptamanii trecute le-a mai adus o problema. Galeria a scandat impotriva lui Voina, cerandu-i sa demisioneze si sa plece de la Valcea, subminand, constient sau inconstient desigur, toate eforturile depuse de antrenor si conducere pentru reabilitarea fetelor precum si cuvantul oficialului nationalei in fata jucatoarelor valcene.

Oameni cu experienta de viata precum si sportiva internationala, conducatorii clubului valcean, in frunte Managerul General al Combinatului Oltchim – dl. Roibu, au simtit momentul care putea fi fatal in ciuda eforturilor materiale mari, depuse pentru atingerea unei performante sportive, si au trecut imediat la actiune.

A urmat imediat dupa jocul cu Cetate – SEDINTA!, in care au explicat jucatoarelor, LINISTEA ce le-o poate aduce o victorie cu Itxako, dezaproband categoric, actiunea galeriei si totodata, sustinand in continuare munca antrenorului Voina.

Ce a urmat? Am vazut cu totii: o daruire completa a jucatoarelor pentru atingerea primului obiectiv, o incrancenare mare pentru fiecare minge, o aparare buna in momente cheie si O VICTORIE MERITATA! Asa cum era firesc sa se intample si la CM, in ciuda unui joc mai putin stralucit al fetelor de la valcea, si atunci si acum! Din pacate s-a intamplat doar acum! Sau din FERICIRE?!

Iar pentru ca aceasta criza, determinata de CM China, sa se termine definitiv, pentru ridicarea moralului unor fete cazute psihic, conducerea Oltchim a incheiat triumfal: “Ne scoatem palaria in fata performantei obtinuta din nou de dumneavoastra!” anunta crainicul salii la sfarsitul jocului. In vreme ce in Sala Sporturilor Traian, se auzea din glasul a 3 mii de spectatori ” Cinste lor, Cinste lor!” .

Deciziile de la clubul valcean, luate de echipa manageriala, l-au miscat pana si pe Ovidiu Ioanitoaia care si-a dedicat pentru prima data dupa multi ani, editorialul din GSP.RO – evenimentelor de la Valcea, fara sa cunoasca prea mult handbal, asa cum de altfel si recunoaste in materialul sau.

Cate echipe din tara noastra, si aici ne referim la toate sporturile, nu si-ar dori o asemenea conducere, o asemenea echipa! va reamintim ca OLTCHIM ESTE PRIMUL CLUB PROFESIONIST DE HANDBAL DIN ROMANIA!

P.S. Selectionerul Radu Voina s-a descarcat nervos si de patania din China cu Gjeding/Hansen, la sfarsitul jocului cu Itxako. El a apostrofat brigada estoniana de la acest joc si deciziile luate de acestia pe parcursul meciului. Acestia au arbitrat in defavoarea Oltchimului. Vedeti macar un 7m dat la Vizitiu, pentru o aparare inexistenta in semicerc si eliminarea total aiurea data de cei 2 fluierasi, la Galca, pentru un fault tot inexistent, pe finalul jocului – care a fost extrem de echilibrat, greseli ce puteau conta enorm. Si cum proveneau din fostul spatiu sovietic iar Zvezda pierdea jocul cu Gyor, meci inceput cu 50 minute inainte de starul jocului de la Valcea, poate a contat in prestatia lor din a 2-a repriza! Dar ne mai intereseaza pe noi asa ceva?! sau ne-a interesat inainte de joc acest aspect?! Ce mai CONTEAZA ACUM! AM CASTIGAT! NU?!

Si daca vreti, OLTCHIM A INVINS si Spania si Rusia intr-un anume fel…